Jonedo opettaa judoa Wienin lapsille

Jouni Hietasola lähti judo-ohjaajaksi Itävaltaan 22 vuotta sitten, ja sillä tiellä hän on edelleen.

 
1.11.2018

Syyskuussa 1995 Jouni Hietasola saapuu Riihimäeltä pitkän ajomatkan jälkeen autolla Wieniin ja menee siellä suoraan treeneihin paperilapulla olevaan osoitteeseen. Edessä on kolmen kuukauden koeaika palkattuna junnutreenien vetäjänä, mikä pitäisi hoitaa ilman yhteistä kieltä. Tämä koeaika on nyt venynyt yli kahdenkymmenen vuoden mittaiseksi oleskeluksi Itävallassa, missä Jounilla on nykyään oma judoseura Jonedo.

Kaikki alkoi 1995 Pieksämäen kesäleirillä, jolle itävaltalainen olympiavoittaja Peter Seisenbacher saapui vetäjäksi. Alkuperäinen uke pelästyi Peterin suurta kokoa, ja kesäleirin opettajalle tarvittiin uusi uke. Pentti Vauhkonen ryhtyi toimeen ja pyysi Jounia hommaan lupaamalla korvaukseksi ilmaiset ruuat leirin ajaksi. Tämä pesti poiki jatkoa ja Peter kutsui Jounin Itävaltaan töihin. Se sattui sopimaan parikymmpisen Jounin elämäntilanteeseen, ja näin hän päätti lähteä Itävaltaan judovetäjän hommiin.

Lapset opettivat saksaa

Itävaltaan tullessaan Jouni ei puhunut yhtään saksaa, mutta se ei ollut ylitsepääsemätön ongelma. Jouni sopi lasten kanssa, että hän opettaa lapsille judoa ja he opettavat Jounille kieltä. Jouni työskenteli Peterin seurassa pari vuotta ja kiersi sen jälkeen freelancerina eri seuroissa. Hyvän judovetäjän maine oli kasvanut jo sen verran, että työkutsuja tuli useista seuroista.

Vuonna 1998 Jouni päätti perustaa oman seuran Jonedon. Nimi juontaa juurensa Jounin kouluaikaisesta lempinimestä. Jonedo kasvoi vähitellen. Parin vuoden päästä tarjoutui mahdollisuus ostaa toinen seura, ja tämän yhdistymisen myötä Jonedo kasvoi hetkessä Wienin suurimmaksi seuraksi. Parhammillaan seurassa oli 670 jäsentä ja 25 palkattua vetäjää.

Jouni ei kokenut suuren judoseuran johtajan roolia täysin omakseen. Hän sanoo olevansa parhaimmillaan tatamilla judokoiden kanssa. Niinpä Jouni on hieman rauhoittanut tahtia, ja 20-vuotiaassa seurassa on tällä hetkellä 240 jäsentä. Jouni hoitaa treenit käytännössä yksin.

Jonedo tarjoaa treenejä yhdeksälletoista ryhmälle kuudella koululla. Treeneistä neljä on suunnattu aikuisille ja muut lapsille ja nuorille. Jounin tavoitteena on tarjota lapsille harrastus läheltä kotia, ja usein lapset osallistuvatkin oman lähikoulunsa treeneihin. Itävallassa koulu aloitetaan 6-vuotiaana ja sen ensimmäistä astetta kansakoulua (Volkschule) käydään neljä vuotta. Suurin osa Jonedon ryhmistä on suunnattu tälle ikäryhmälle.

Ryhmään otetaan uusia lapsia sitä mukaa kuin innokkaita löytyy. Varsinaista peruskurssia ei ole. Lapset voivat valita lisää treenejä innostuksen mukaan, mutta monesti he jatkavat samassa ryhmässä läpi kansakoulun. Tämä tuo haastetta treenien vetoon, kun samassa ryhmässä on sekä aloittelijoita että pidemmälle edenneitä.

Jouni ei pidä tätä ongelmana vaan vain lisähaasteena vetäjälle. Treenin pitää tarjota jokaiselle jotakin, ja vetäjän tulee ottaa eri tarpeet ja tasot huomioon. Jouni tarjoaakin usein eri vaihtoehtoja, joista lapset voivat valita heille sopivimman haasteen.

Dropout kansakoulun jälkeen

Kansakoulu päättyessä tapahtuu suuri dropout, kun lapset vaihtavat seuraavalle kouluasteelle. Koulut eivät saa tarjota maksullista iltapäivätoimintaa, ja siksi seuratoiminta jää usein iltaan. Meidän (Toroin) perheen kokemuksen perusteella Itävallan koulusysteemi saattaa myös vaikuttaa tilanteeseen. Läksyjä tulee paljon, ja lasten odotetaan opiskelevan vapaa-ajallaan paljon enemmän kuin Suomessa. Monilla lapsilla ei tässä vaiheessa löydy enää aikaa eikä energiaa harrastuksille.

Jounin mukaan Suomessa olosuhteet ovat monessa suhteessa paremmat kuin Itävallassa. Suomessa monilla seuroilla on omat salit ja joustotatamit. Wienissä on kyllä paljon tarjontaa, ja alussa treenipaikan löytää useimmiten läheltä kotia. Harjoituspaikkana on yleensä koulun liikuntasali, eikä seuroilla ole omia saleja. Salivuorot ovat tiukassa, ja tämän vuoksi monien seurojen toiminta keskittyy vain koululaisten judoon. Kilpaileminen ei ole kovin suuressa roolissa.

Jouni on itse kilpaillut aikanaan hieman. Nykyään hän on aktiivinen penkkijudoka, joka seuraa judokisoja netistä ja joskus kisakatsomostakin. Jonedolaisten on myös mahdollista osallistua kilpailuihin, mutta enemmän kilpailusta kiinnostuneet Jouni ohjaa toisiin seuroihin.

Jonedon perusaktiviteetteihin kuuluu treenien lisäksi matka Orimattilan Summer Judo Rocks leirille ja Jonedon oma leiri kerran vuodessa. Ensi kesänä Jonedo järjestää taas leirin heinäkuun ensimmäisellä viikolla, ja Judolehden lukijat ovat tervetulleita mukaan!

Judo tuo leivän pöytään

Itävallassa monet judoseurat toimivat tähän tapaan, ja niiden rahoitus tulee jäsenmaksujen kautta. Jonedossa vuosi maksaa noin 300 euroa. Kilpaseurojen rahoitus tulee yleensä vähintään yhdeltä pääsponsorilta, joka myös antaa nimensä judoseuralle. Vastineeksi sponsori saa näkyvyyttä muun muassa Bundesliigassa, jonka ottelut näytetään televisiossa.

Itävallassa kaikki vetäjät saavat ainakin jonkinlaista tuntikorvausta, mutta suurin osa ohjaa harjoituksia oman työn ohessa ja usein pimeästi, vaikka seurat saavatkin erilaisia verohelpotuksia. Jounille judo on ainoa ammatti. Hän maksaa suomalaisittain tunnollisesti kaikki verot ja maksut, jotta judotyöstä kertyy myös eläkettä ja muita normaaleja etuuksia kuten lomarahoja. Judo on tuonut leivän pöytään jo yli kaksikymmentä vuotta.

Yhteistä kieltä ja kavereita

Vuonna 2015 Wieniin saapuu Toroin perhe: Paula, Mika, Leo, Meri ja Ohto. Isommat lapset aloittavat koulun heti ensimmäisellä viikolla ilman mitään yhteistä kieltä opettajien kanssa. Samalla viikolla mennään myös judotreeneihin. Siellä tekeminen ja osa termeistäkin on tuttuja, ja lapset pääsevät nopeasti mukaan toimintaan. Uuteen maahan sopeutuminen on paljon helpompaa, kun tietää, että tatamilta löytyy aina ystäviä.

Myös Jounilla judo on koko perheen harrastus. Kimi, 9, ja Lina, 5, käyvät ahkerasti tatamilla. Nähtäväksi jää jatkuuko Jonedon matka näin myös seuraavalle sukupolvelle.

Judo Itävallassa:
9 osavaltiossa
187 seuraa
24997 jäsentä

Judo Wienissä:
36 seuraa
noin 50 salia
>10 000 jäsentä
2-3 päätoimista vetäjää

Jonedo:
240 jäsentä (180 lasta, 20 nuorta, 40 aikuista)
19 ryhmää
6 koulua
www.jonedo.at

Teksti ja kuvat: Paula Toroi