Judo esittäytyi kauppakeskus Jumbossa Vantaalla

Kehäkolmosen judoseurat löivät hynttyyt yhteen ja esittelivät judoa näyttävästi kauppakeskus Jumbossa Vantaalla. − Jos käpertyy oman salin nurkkaan peukku suussa sikiöasentoon, niin ei tuu kukaan treeneihin, tiivisti Vantaan Jukaran Markku Ilvonen uusien judon harrastajien innostamiseen tähtäävän tapahtuman perusidean.

 
12.1.2020

Tikkurilan Judokat Itä-Vantaalta, Vantaan Jukara Länsi-Vantaalta ja Hontai Judo Pohjois-Helsingistä Suutarilan kaupunginosasta löivät voimansa yhteen järjestämällä tammikuun alun lauantai-iltapäivänä näyttävän ulostulon yhdessä Suomen suurimmista kauppakeskuksista, Vantaan Jumbossa.

Useat judoseurat ovat viime vuosina kärvistelleet harrastajamäärien laskun kanssa. Asia on noussut esille myös liittokokouksissa, joissa on esitelty jäsenistölle liiton toiminnan mittareita, joista yksi on ollut jäsenseurojen rekisteröityneiden harrastajien lukumäärä. Käyrä on ollut valitettavasti laskeva.

Usein esitetään kysymys: Mitä liitto tekee asialle? Yhtä usein esitetään vastaus, että seurojen uusien harrastajien hankinta on seuran perustehtävä, jota ei liitto voi seuran puolesta tehdä.

Mutta mistä syntyi idea ja kipinä näytöstapahtuman järjestämiseen?

− Tämä idea syntyi syysliittokokouksessa, kun Judoliiton puheenjohtaja Marko Laaksonen manasi, että pitää saada lisää väkeä judoon. Minä mietin, että meillä on tässä Kehäkolmosen varrella kolme seuraa, jotka eivät kalasta harrastajiaan ihan samoilta vesiltä. Jumbo on kuitenkin meille kaikille keskeinen paikka. Yhteisen hyvän periaatteen mukaan päätettiin yhdistää voimat ja katsoa saataisiinko kaikkien seurojen tatameille lisää väkeä, Ilvonen kertoo.

Näytöksiä on alettu pitää muuallakin

Jukara on aiemmin tehnyt vuosikausia oman seuran lajien: judon, aikidon ja karaten yhteisiä näytöksiä Myyrmannin kauppakeskuksessa, mutta niitä ei ole vähään aikaan järjestetty.

− Nyt Myyrmannin näytöksetkin aloitettiin uudelleen. Jos käpertyy oman salin nurkkaan peukku suussa sikiöasentoon, niin ei tuu kukaan treeneihin, Ilvonen toteaa.

Lajin esittely järjestettiin Jumbon keskusaukiolla, jonka läpi lähes jokainen päivittäinen Jumbon kävijä kulkee. Tatamialueeksi oli varattu 10 kertaa 10 metrin alue. Esillä oli markkinointimateriaalia ja tapahtumalla selvä käsikirjoitus sekä juontaja, joka osasi tehtävänsä.

Tatamilla järjestettiin kello 12.00 alkaen noin vartin mittaisia judonäytöksiä, jotka alkoivat tasalta ja puolelta. Viimeinen näytös alkoi kello 15.00. Näin jokainen näytös sai uudet katsojat ja näytöksiä oli kaikkiaan seitsemän. Jokainen näytös keräsi ympärilleen noin sata lajista kiinnostunutta katsojaa, joten päivän aikana tavoitettiin useita satoja katsojia. Näytösten sisällöt esittelivät judoa laaja-alaisesti pikkulasten judosta, sovellettuun judoon ja näytösotteluihin.

− Hontai lähti tähän mukaan, kun Jukara esitti idean. Totesimme, että tällainen paikallinen yhteistyö isomman näytöksen järjestämiseksi olisi järkevää, vaikka tämä osuikin vähän huonoon ajankohtaan, kun meillä ei edes ala kursseja tammikuussa. Haluttiin kuitenkin ehdottomasti lähteä yhteistyöhön mukaan. Toivottavasti tästä tulee meidän alueellemme uusi käytäntö ja samanlaisia tapahtumia voisi järjestää muuallakin, kertoo Hontai Judon tuore puheenjohtaja Timo Kuusimurto seuran mukaan lähtemisestä.

Oman salin ulkopuolella saa enemmän näkyvyyttä

Hontai ei ole aiemmin tehnyt lajin esittelyitä oman salin ulkopuolella, mutta Kuusimurto uskoo oman salin ulkopuolella järjestettävien tapahtumien tuovan enemmän kiinnostusta lajia kohtaan verrattuna siihen, että näytöksiä pidettäisiin vain omalla dojolla. Seurojen puheenjohtajat ovat hyvin avoimia yhteistyölle ja haluavat jatkaa samalla mallilla.

− Halusimme tehdä lähialueen seurojen kanssa ison yhteistyökuvion ja mikäs olisi parempi kuin olla tässä mukana. Meillä on kolme seuraa, jotka ovat suhteellisen lähellä toisiaan, Tikkurilan Judokoiden toiminnanjohtaja Juha Turunen kertoo.

Yli kymmenen vuotta sitten Tikkurilan Judokat esitteli lajia edellisen kerran omien saliensa ulkopuolella. Silloin todettiin, että toimintamalli ei ollut mielekäs. Nyt Turusen mukaan näytti kuitenkin siltä, että näytöksellä saatiin tavoitettua hyvin uusia potentiaalisia harrastajia.  

− Teimme tapahtumaa varten aika ison markkinointimateriaali-investoinnin. Meillä on yhteiset rollupit ja painotuotteita. Tämän tyyppisiä näytöksiä tullaan tekemään varmasti uudestaankin. Seuraava varmaan sitten elokuussa, kun koulujen alku on ajankohtainen. Myös seurojen yhteisiä salikisoja tulee jatkossa, Juha Turunen lupaa.

Kolmen seuran yhteistyö on nyt judon promoamisessa avattu. Onko jotain jatkoa luvassa?

− Heti seuraavassa Tiksi Cupissa, joka on ollut Tikkurilan Judokoiden kotisalikisa, tuli kutsu myös meille naapuriseuroille ja me vastaavasti kutsumme naapurit mukaan myöhemmin keväällä meidän seuramme kotisalikisaan. Näin saadaan samalla panostuksella enemmän hyötyä tapahtumista, Ilvonen selvittää yhteistyön poikimaa antia.

Kirjoittaja

Pekka Lehdes