Judo on tyttöjen juttu! Jigotai järjesti naisten suurleirin ja sai Piikkarit-palkinnon

Sinivalkoisissa väreissä kokoontui Jyväskylään treenaamaan 101 naista.

 
13.1.2018

Jyväskylässä järjestettiin joulukuun 2017 alussa naisten suurleiri, joka oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja Jyväskylän Jigotain ”Judo on tyttöjen juttu” -projektia. 

”Judo on tyttöjen juttu” -hankkeen tavoitteena on tukea tyttöjen ja naisten osallistumista ja toimintamahdollisuuksia judossa. Jigotai sai siitä vuoden päätteeksi Opetus- ja kulttuuriministeriön Piikkarit-tunnustuspalkinnon.

Judoseurojen jäsenistä keskimäärin alle neljännes on tyttöjä ja naisia. Leirillä tulevaisuuden urheilijavaikuttajat saivat uusia roolimalleja, kun leirin ohjaajina toimivat taitavat Jaana Jokinen ja Marita Kokkonen.

Tavoitteena sata naista

Valmistelut alkoivat jo syksyllä 2016 kun Jokinen lupautui leirin vetäjäksi, kertoo Eija Laakkonen Jyväskylän Jigotaista. 

Leirille saatiin mukaan judokoita ympäri Suomen. Kaikki eri vyöarvot olivat edustettuna ja ikähaitari oli suuri. Leirin tavoitteena oli paitsi judotekniikan opettaminen hyvällä fiiliksellä, myös tarjota naisille ja tytöille positiivinen ryhmäytymiskokemus.

Leirin järjestäjät asettivat itselleen kovan tavoitteen – saada leirille sata naista. Eija Laakkonen kertoo, että vaikka ajatus oli rohkea, ajateltiin että jos lähdetään tekemään suurleiriä, tulee siitä suuri. Lisäksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi sata oli sopiva lukema leirin osallistujamääräksi. Leirin päätyttyä tarkastuslaskennan jälkeen voitiin huokaista, sillä leirillä oli 101 naista ja tyttöä.

Tekniikkaa ja kärrynpyöriä

Mitä leirille osallistuneet olivat leiristä mieltä?

Maajoukkuejudoka Marianne Kosonen oli tullut leirille judotekniikan opettelu mielessä, ja sellaisena se häntä palvelikin. Marianne koki saavansa leiriltä mukavaa vaihtelua kotisaliharjoitteluun ja uusia näkökulmia. Kovia harjoitusvastuksia löytyy muilta leireiltä, naisten suurleirillä sai rennolla fiiliksellä nauttia hyvästä ilmapiiristä.

Mariannelle  tämä leiri oli ensimmäinen pelkästään naisille ja tytöille suunnattu leiri Suomessa.

"Ulkomailla olen kyllä ollut tapahtumissa joissa on yhtä aikaa paljon naisia ja tyttöjä. Aivan mahtavaa on se se, että on saatu kerralla näin paljon naisia ja tyttöjä tatamille", Marianne sanoo.

Äiti ja tytär Jenni ja Saana Marjanen olivat tulleet leirille Lahdesta seuran muiden naisten ja tyttöjen kanssa. Jenni kertoo, että yhteinen matka pikkubussilla sai porukan helposti innostumaan reissuun lähdöstä, ja Lahdesta leirillä olikin 11 osallistujaa. 

Yhdeksänvuotias Saana kertoi, että leirillä kivointa on ollut kärrynpyörien tekeminen. Hän tulisi samanlaiselle leirille mielellään uudelleenkin, kunhan sitten oltaisiin leirillä yön yli.

Lempäälästä leirillä oli viiden hengen tyttöporukka. Viisitoistavuotiaan Vilma Reinikaisen mielestä leirillä parasta on se, että pääsee treenaamaan judoa ja tutustumaan kaikkiin uusiin mahtaviin tyyppeihin.

Tyttöjen kanssa randoria

Kaksitoistavuotias Emma Kokkonen oli tullut leirille Mäntyharjulta. Emma kertoi, että kotisalilla ei juurikaan ole sopivia harjoitusvastustajia, joten kivointa leirillä on ollut se, että on päässyt ottamaan judokavereiden ja muiden omantasoisten judokoiden kanssa randoria. Emma oli leirillä koko viikonlopun ja odotti kovasti myös Trampoliiniparkiin menoa.

Leirillä tekniikkana opeteltiin muun muassa uchimataa.

"Uchimata oli hallussa ennestäänkin ja tuli vanhan kertausta, mutta sen avulla oppi silti lisää. Vetäjät oli kivoja ja selosti tarpeeksi selkeästi että oli helppo ymmärtää mitä ne opetti", Emma arvioi.

Judoliiton valmennuspäällikkönä 1.1.2018 aloittanut Jaana Jokinen kertoi, että oli ensimmäistä kertaa vetäjänä tapahtumassa, joka on vain naisille suunnattu. Erityisenä huomiona Jaana nosti esille sen, että liikkeelle oli saatu tyttöjä ja naisia, jotka ovat harrastaneet judoa vähemmän aikaa eivätkä ehkä muille leireille ole vielä uskaltautuneet.

Leiri oli kuitenkin hyvä mahdollisuus myös kilpailijoille, koska tekniikassa on päässyt rauhassa keskittymään perusasioihin.

Sana levisi somessa

Miten sana leiristä saatiin leviämään?

Eija Laakkonen kertoo, että leirin päämarkkinointikanava oli Facebook, jonka kautta jaettiin myös Jaana Jokisen leiristä tekemää mainosvideota. Lisäksi tietoa  laitettiin seuroihin suoraan sähköpostilla, ja ajoissa tehtyjä mainoksia jaettiin Jigotain väen toimesta myös tapahtumissa ja muissa seuroissa vieraillessa.

Leirin jälkeen positiivista palautetta on tullut niin paljon, että Laakkonen antaa myös varovaisen lupauksen leirin järjestämisestä uudelleen.

Teksti: Sanna Pyykönen

Kuvat: Jouni Kallio

Kirjoittaja

Sanna Pyykönen