Kajaanin judokerho 50 vuotta: uusi polvi nousee

Juhlaharjoituksiin osallistui niin perustajajäseniä kuin tänä syksynä judonsa aloittaneita.

 
18.11.2018

Kajaanin Keskuskoulun liikuntasali täyttyi lauantaina 6.lokakuuta pienten ja suurten jalkojen töminästä Kajaanin Judokerhon 50-vuotisjuhlaharjoituksissa. Niitä varten judokerholaiset kokosivat talkoilla 312 neliön tatamin kotisalin matoista ja lainamatoista.

Juhlaharjoituksiin osallistui judokoita, jotka ovat olleet mukana Judokerhon toiminnassa seuran alkuvuosilta lähtien ja tehneet muutenkin mittavan uran judon parissa. Mukana oli myös judokoita, jotka ovat aloittaneet lajin harrastamisen vasta tänä syksynä.

"On hienoa nähdä, kun kokeneet korkean vyöasteen judokat opettavat aivan pienillekin judokoille lajin tekniikoita, kertoo Judokerhon puheenjohtaja Aki Flöjt.

Mukana oli myös judokoita Rovaniemeltä, Torniosta, Orimattilasta, Kuopiosta, Iisalmesta ja Oulusta. Juhlatreenissä lähes sata judokaa muksujudokoista lähtien harjoitteli kehonhallintaa, mattotekniikkaa, uchi-komia ja randoria sekä matossa että pystyssä.

Voimalla seitsemän miehen

Kajaanilainen judo sai alkunsa 50 vuotta sitten seitsemän miehen perustamasta seurasta, kun nyt jo edesmennyt Pekka Lackman aloitti oranssivöisenä judon ohjaamisen Kajaanissa. Yksi perustajajäsenistä oli Timo Harju (nykyisin 5. dan) joka osallistui myös Judokerhon juhlaharjoituksiin.

Juhlien jälkeen poisnukkuneen Judokerhon kunniajäsenen Harry Haltun valmentajakaudella tapahtui jotain, mitä kelpaa muistella edelleen. Barcelonan olympialaisissa 1992 oli Kajaanista kolme kovaa judokaa: Jorma Korhonen, Marko Korhonen ja Heli Syrjä, nykyinen Syvävirta.

Uusi polvi kilpatatamilla

Nyt Judokerhosta on noussut uusi kilpajudokoiden sukupolvi SM- ja kansainväliselle tasolle. Hiljattain mustan vyön suorittanut Roope Korhonen ei juhlaharjoituksiin päässyt, koska alle 21-vuotiaiden maajoukkueharjoitukset olivat samaan aikaan. Alle 18-vuotiaissa ottelevat Sami Rönty (2. kyu) ja Kristian Heikkinen (2. kyu) olivat juhlatreenissä esikuvina nuoremmilleen.

"Nuoret kilpajudokamme ovat menestyneet hyvin käymissään kilpailuissa, ja kokeneiden kilpajudovalmentajiemme valmennuksessa heillä on erinomaiset mahdollisuudet saavuttaa menestystä myös kovatasoisissa kansainvälisissä judokilpailuissa", sanoo Flöjt.

Kajaanin Judokerhon ohjaajat ja valmentajat saivat juhlien yhteydessä kovalle työlleen ansaittua tunnustusta, kun Suomen Judoliiton puheenjohtaja Marko “Tankki” Laaksonen palkitsi valmennus- ja seuratyötä tehneitä Judokerhon judokoita. Judoliiton korkeimman tunnustuksen, kultaisen ansiomerkin kultaisin
reunuksin saivat Harry Halttu (6. dan) ja Jorma Korhonen (6. dan). Kultaisen ansiomerkin saivat Marko Korhonen (4. dan) ja Jarmo Kinnunen (3. dan) ja pronssiset ansiomerkit Henri Mylly (1. dan) ja Antti Jyrkäs (1. dan).

Ympäristökin antaa arvoa

Pitkään kunnianhimoista judotyötä tehneen seuran historiaan liittyy monia arvostuksen hetkiä. Iltajuhlassa Judokerhon ohjaajiin takavuosina kuulunut Hannes Lukinmaa, kertoi mielenkiintoisen tarinan siitä, kuinka hän sai 1990-luvun alussa sotkamolaisella koululla kutsun opettajainhuoneeseen. Lukinmaa ohjasi silloin judoa naapurikunnassa ja oli sillä kertaa pitämässä judonäytöstä.

"Minut pyydettiin opettajainhuoneeseen, koska opettajat halusivat nähdä, kuka on se ukko, joka on saanut judon avulla tarkkisluokkaa käyvät lapset takaisin normaaliin opetukseen ja lapset nostamaan arvosanojaankin", Lukinmaa muistelee.

Tällä kaudella Kajaanin Judokerhossa on lähes 120 aktiivista judokaa, ja kuten muissakin judoseuroissa, valtaosa jäsenistä on alle 18-vuotiaita. Judokerho on hyväksytty Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen Tähtiseurojen joukkoon ja se tekee ylpeänä työtä lajin eteen Kajaanissa.

Kuvat: Pekka Agarth