Maajoukkueet leireilivät pääsiäisenä

Judon maajoukkueet kokoontuivat pääsiäisenä yhteisleirille Tampereen Varalaan. Yhteensä 90 judokaa U18, U21, U23 ja aikuisten maajoukkueesta oli paikalla. Lisäksi lauantain tehostamispäivään kokoontuivat U13- ja U15-ikäiset.

 
26.4.2019

Perjantaina leiriohjelmassa kokeiltiin uudentyyppistä randoriharjoitusta eli kisasimulaatiota. Judokat tekivät poolit, kuten kisoissa, ja aamupäivällä oteltiin ensimmäiset ottelut. Tauon jälkeen jatkettiin kisapäivämalliin eli käytiin karsintaottelut ja finaalit. Valmentaja Teija Mellingin mukaan ideana oli harjoitella sitä, miten kisavire säilytetään koko päivän ajan, miten pidetään lämpö yllä ja palaudutaan matsien jälkeen seuraavaa kierrosta varten.

Tämäkin leiri on jälleen erinomainen kurkistuskohta kilpajudokan maailmaan. Tatamilla tekniikkaansa hioo ja randorissa niitä kokeilee satakunta eri-ikäistä oman ikäluokkansa parhaimmistoon kuuluvaa judokaa. Heidän valmentajansa ovat mukana, ja tatamin laidalla urheilijoita ja valmentajia jututtamalla saa hyvän kuvan judon harjoittelusta eri vaiheissa kohti kansainvälisiä kilpakenttiä.

Judo on kovaa ja mielenkiintoista

Leirin nuorimpia osallistujia ovat 14-vuotiaat Niko Halttu, Louna-Lumia Seikkula ja Otso Seppälä. Pojat ovat aloittaneet judon noin 10-vuotiaina, Louna-Lumia jo nuorempana. Nikolla on jalkapallotaustaa, mutta sitten judo vei mennessään. Harjoituksia on noin neljä kertaa viikossa. Oheistreenejä ovat esimerkiksi erilaiset voimaharjoitukset. 

Louna-Lumia kertoo nauttivansa kamppailusta. Erityisen mukavaa ja palkitsevaa on, kun saa uuden tekniikan toimimaan kunnolla randorissa ja vietyä heiton loppuun saakka.

U21-joukkuessa tänä keväänä hyvin menestynyt Valtteri Olin kertoo tarkemmin harjoittelustaan: 

‒ Viikossa on 13-14 harjoitusta kuutena päivänä, yksi päivä on lepoa. Oheisharjoitteluna on punttitreenejä, uintia, vesijuoksua, paljon venyttelyjä ja liikkuvuusharjoitteita. Erityisesti vesijuoksu on erinomainen koko kehon ja nivelten kannalta. 

Valtterin mukaan hänen tavoitteenaan on ammattimainen treenaaminen ja kansainvälinen menestys. Kova treeni ja kisamatkat eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet opiskeluun, sillä Valtteri kirjoitti vastikään ylioppilaaksi.

Turpal Djoukajev (U21) sanoo, että parasta judossa ovat kovuus ja monipuolisuus.

‒ Tatamilla on tehtävä kaikki päätökset ja ratkaisut itse nopeasti. Kamppailu vaatii nopeaa reagointia ja monipuolista osaamista.  

U21-maajoukkueen valmentaja Antti Renko toteaa, että tällä ikä- ja kilpailutasolla kaikki kilpailijat alkavat olla suunnilleen yhtä vahvoja.

‒ Tästä eteenpäin tulevat mukaan tärkeiksi tekijöiksi sellaiset seikat kuin otteluasento, asenne kilpailutilanteessa ja psyykkinen valmennus. Esimerkiksi kilpailujännitystä on jokaisen kilpailijan opittava hallitsemaan omalla tavallaan. Jo nuoresta alkaen on tärkeää harjoitella judoa ja kamppailua. Niillä luodaan vahva pohja, ja nämä asiat tulevat mukaan sitten tässä vaiheessa, Renko sanoo.

Jorma Korhosen mukaan judossa on menestytty ennenkin ja menestystä tulee jatkossakin. Judo kehittyy lajinakin.  Kilpajudo on se kärki, joka tuo judolle näkyvyyttä ja esikuvia.

‒ On silti tärkeää muistaa, että kilpajudoa ei voi ottaa malliksi ja mittatikuksi kaikelle judolle, se on oma erityinen alueensa. Harrastejudolla ja kuntojudolla on iso merkitys judon tunnettuuden ja harrastajamäärän lisäämisessä, Korhonen painottaa. Samalla hän muistuttaa, että judo on hyvä oheislaji monelle muulle urheilulle.

‒ Oheislajiakin on ohjattava hieman toisella tavalla kuin kilpajudoa. On esimerkiksi otettava huomioon vaikkapa loukkaantumisriskit ja niiden pienentäminen eri harrastajakunnissa.

Judokamme kotona ja maailmalla

Suomessa otellaan tänä vuonna Pohjoismaiden mestaruuskisat 17.‒19.5.  Rovaniemellä ja nuorten EM-kisat 12.-15.9. Vantaalla. Nämä ovat luonnollisesti monen suomalaisjudokan kisakalenterissa.

Huhtikuun lopulla on alle 18-vuotiaiden EJU Cup ja leiri Berliinissä. Kaunasin alle 21-vuotiaiden EJU Cup on 11.‒12.5. eli viikkoa ennen Pohjoismaiden mestaruuskisoja. Kaunasiin kisoihin ja leirille lähtee iso 14 hengen suomalaisjoukkue. Kesäkuun alussa Japaniin lähtee niin ikään suomalaisia nuoria judokoita Katsuraan International Budo Universityn leirille.

Tiedostot

Kirjoittaja

Anna-Maria Maunu