Muutosvoimien vaikutukset seuratoimintaan puhuttivat Seuratoimijapäivillä

Seuratoiminnan kehittämisestä kiinnostuneet judoseurat kokoontuivat Seuratoimijapäivillä ajankohtaisten asioiden ääreen.

 
20.9.2019

Tuleeko seurasi peruskursseille mukaan lapsia vähemmän kuin ennen ja muuttuuko ikäjakauma seurassasi? Pieneneekö vai kasvaako kotipaikkakuntasi väkiluku vuosi vuodelta? Löydättekö helposti seuratoimintaan sitoutuneita vapaaehtoisia? Pystyykö seurasi tarjoamaan riittävästi monipuolisia ja innostavia harjoituksia jäsenilleen? Edellä mainitun kaltaiset muutokset ravisuttavat judoseurojen toimintaa.

Yhteiskunnassa tapahtuvat megatrendit kuvaavat pitkäkestoisia, suuria ja hitaasti muuttuvia ja usein toisiinsa kytkeytyviä ilmiöitä. Judoseuratoimintaan vaikuttavia megatrendejä ovat esimerkiksi kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, syntyvyyden lasku, ammattimaistumisen paine, vapaaehtoistyön muuttuminen ja digitalisaatio. Näille megatrendeille ei judoseura, Judoliitto tai edes Suomen valtio mahda juuri mitään. Fiksut toimijat osaavat kuitenkin ottaa ne toiminnassaan huomioon tai jopa hyödyntää niitä rakentaen omat menestystekijänsä niiden varaan. 

Seuroissa tehdään paljon hyvää työtä jo nyt, mutta vanhoilla toimintatavoilla saadaan vanhoja tuloksia, uusilla toimintatavoilla saadaan uusia tuloksia. On mietittävä huolella, mikä seurassa on toimivaa ja mitä pitää uudistaa. Kaikenlaisia ryhmiä olisi hienoa tarjota, mutta koska tila- ja ohjaajaresursseja on usein rajoitetusta, voisi profiloitumisesta olla apua. Sen sijaan että kaikille tarjotaan kaikkea, olisi järkevämpää panostaa seuratoiminnan laatuun ja jäsenten tyytyväisyyteen. On resurssien hukkakäyttöä, jos suuri osa peruskursseille tulleista jäsenistä lopettaa.  

Huippu-urheilun vaatimustaso on noussut niin korkealle, ettei suurin osa seuroista pysty omin voimin vastaamaan sen haasteisiin. Judon perusteiden opettaminen sekä lasten ja nuorten ohjaaminen ja valmentaminen tehdään seuroissa, joiden toiminnan laatu ratkaisee, kuinka moni suomalainen nuori judoka voi realistisesti lähteä aikuistuessaan tavoittelemaan kansainvälistä judomenestystä. 

Oman seuran toimintaa ja tulevaisuutta olisi hyvä aika ajoin pysähtyä pohtimaan yhdessä jäsenistön kanssa. Apuna voi käyttää Seuratoiminnan tulevaisuus -työkirjaa: https://storage.googleapis.com/valo-production/2018/01/seuratoiminnan-tulevaisuuden-tyokirja.pdf 

Seuratoimijapäivät ovat tärkeä foorumi seuroille ja Judoliitolle 

Muun muassa megatrendien vaikutuksia seuratoimintaan ja suomalaisen judon strategiaan 2021-2024 pohdittiin 7.-8.9.2019 Judoliiton Seurajohtaja- ja seuratoimijapäivillä Porin Yyterissä 16 eri judoseuran ja 25 seura-aktiivin, Judoliiton työntekijöiden ja hallituksen jäsenten voimin. Viime vuonna Pieksämäellä järjestetyn tapahtuman palautteen perusteella myös Porin tapahtumaan tuotiin useita esimerkkejä judoseurojen hyvistä toimintatavoista.

Tapahtuman järjestelyissä auttanut, viime vuonna 50 vuotta täyttänyt Porin Judoseura Fudoshin esittäytyi puheenjohtaja Mika Lahden toimesta. Tanja Hakamäki Maskun Temposta kertoi Maskun urheiluseurojen ja koulujen välisestä Lasten Liike -yhteistyöstä, josta kunnan eri toimijat palkittiin Varsinais-Suomen urheilugaalassa. Lisäksi vuoden 2018 judoseura, Jyväskylän Jigotai kertoi toiminnastaan ja toimenpiteistä, joita seuran aktiivit ovat tehneet naisten ja tyttöjen harrastusmahdollisuuksien parantamiseksi. 

Tuija Ihanamäki Nokian Judosta on Vantaalla nuorten Euroopan mestaruuskilpailuissa 2019 kilpailleen Eetu Ihanamäen äiti ja ollut seuratoiminnassa mukana aktiivisesti vasta vähän aikaa. 

− Tapahtuma ylitti odotukseni monin verroin. Sain paljon intoa tulevaan kauteen ja tärkeää tietoa Judoliiton, työryhmien ja muiden judoseurojen hienosta toiminnasta. Parasta tapahtumassa olivat keskustelut muiden seuratoimijoiden kanssa, seurojen puheenvuorot sekä judon strategian yhdessä pohtiminen. Ryhmätöistä ja keskusteluista syntyi paljon ideoita, jotka aion kertoa oman seurani hallitukselle. Tapahtuma on hyvä Judoseurojen ja Judoliiton yhteistyön foorumi.

Tarja Toikka Judoseura Meido-Kanista oli jo viime vuonna Pieksämäen tapahtumassa ja siitä innostuneena osallistui myös Porin Seuratoimijapäiville.

− Mielestäni Judoliitto kuulee ja kohtaa tänä päivänä judoseuroja hienosti. Koen, että teemme töitä yhteisen hyvän eteen. Toivon, että tulevina vuosina yhä useampi judoseura lähettäisi edustajansa Seuratoimijapäiville. Tämä on hieno tapahtuma, Tarja Toikka kommentoi tapahtumaa. 

Seuratoimijapäivien materiaalit löytyvät Judoliiton nettisivuilta täältä: https://www.judoliitto.fi/seuroille/seuran-kehittaminen/judoseuraverkosto/

Kirjoittaja

Katri Forssell