Nupit kaakkoon hyvällä otteella

Kaakkois-Suomen kesäkiertue veti nuoria judokoita Lahteen.

 
11.8.2021

Yhden päivän leiri Lahden kamppailuareenalla keräsi noin 30 nuorta judokaa ikäryhmistä U13,15 ja 18 oppimaan uutta ja testaamaan itseään kahden vahvan ja menestyneen naisjudokan, Jaana Jokisen ja Satu Lehikoisen opastuksella.

Satu aloitti heinäkuun viimeisen päivän parin tunnin pystyjudoharjoituksilla. Alussa keskityttiin hyvän otteen hakemiseen, mutta suurimman ajan Satu hikoilutti nuoria erilaisilla roolituksilla. Kun ollaan pienessä maassa, niin monissa seuroissa joudutaan ottamaan randoria samojen tuttujen kavereiden kesken.

Roolituksissa randoreista saadaan tehokkaita, vaikka vastassa olisikin se oman seuran tuttu kasvo. Tehoja saadaan roolitusten kautta irti eri tavoilla ja passiivisenkin judokan on pakko tsempata, jos aikoo kehittyä judourallaan. Roolituksilla Satu haluaa kitkeä tasaista puurtamista, jossa sen paremmin tori kuin  ukekaan ei kehity toivotulla tavalla.

Randori menee ilman roolitusta helposti seisoskeluksi ilman kunnollista otetaistelua. Kun molemmille on annettu selkeä rooli, kasvaa motivaatio kaivaa se tärkeä ja usein ratkaiseva piste, Satu sanoo.

Kovaa, mutta ilolla

 Kun kyse on vielä kehittyvistä nuorista, ei Sadun mukaan pitäisi kovienkaan randorien ottamisessa unohtaa tekemisen iloa. Hän painottaa irtautumista liiasta totisuudesta, vaikka voittoa haetaankin täysillä.

-Nämä nuoret näyttivät nauttivan tekemisestään ja iloitsivat, kun aikasemmin niin vaikean vastustajan vahvuuksista löytyikin heikkoja kohtia.

Iloa tuntui riittävän Saimaan Judoa edustavilla sisaruksilla, Perttu ja Petra Erjansalolla, jotka olivat tyytyväisiä leirin antiin ja kertoivat saaneensa uutta oppia viemisiksi kotisalilleen.

Uta Aben tyylillä

 Vanhempainvapaalla olevan Jaana Jokisen mattotreenit tarjosivat tiukkaa ja monipuolista randoria, joissa variaatiot ja roolitukset olivat niin ikään tärkeässä asemassa.

Varmasti monen nuoren mieleen jäi Jaanan näyttämä kravattikääntö, josta lopulta kehkeytyi melko lailla samantyylinen tekniikka, jolla Japanin  alle 52-kiloisten tuore olympiavoittaja Uta Abe nujersi Ranskan Amandine Buchardin.

Kun kravattikääntö oli edennyt viimeiseen vaiheeseensa, kuului Jaanan kysymys: Mikä on tekniikan nimi? Hetkisen oli hiljaista, mutta joku uskalsi kertoa, että kata-gatamelta vaikuttaa. No kata-gatamen muunnos eli kuzure siinä oli kyseessä.

Jaana oli täysin Sadun linjoilla siinä, että nuoret tekivät annettuja tehtäviä huolella ja innolla.

Näin tiiviistä yhden päivän kesäkiertueen leiristä otettiin löysät pois ja nyt nupit voi kukin kääntää hetkeksi itselleen sopivaan asentoon.

 

Teksti ja kuvat: Ilkka Valtasaari