Olympiavoittaja Ole Bischof Etelä-Suomen alueleirillä Ahjo Training Centerillä

Vuoden ensimmäinen Etelä-Suomen Judo ry:n alueleiri pidettiin Keravalla Ahjo Training Centerin (ATC) järjestämänä lauantaina 12.3.2022. Ahjo Training Center onnistui saamaan leirivetäjäksi saksalaisen judolegenda Ole Bischofin.

 
23.3.2022

Ahjo Training Center onnistui saamaan leirivetäjäksi saksalaisen judolegenda Ole Bischofin, jolla on mm. olympiakulta Pekingistä 2008, Olympiahopea Lontoosta 2012, EM-kulta Rotterdamista 2009 sekä monia muita arvoturnausten saavutuksia. Bischofin tunnetuimmaksi otteluksi on jäänyt -81 kg:n semifinaaliottelu Lontoon olympialaisissa 2011, jossa vastaan asettui toinen otetaisteluexpertti Travis Stevens (USA). Judoklassikoiden joukkoon noussut ottelu oli vaiherikas ja erittäin tasainen. Ottelu ratkesi dramaattisessa tuomariäänestyksessä Bischofin eduksi.

ATC on tuonut aikaisemminkin nimekkäitä judokoita pitämään seminaareja mm. Rio de Janeiron olympialaisten 2016 Hopeamitalistin, Travis Stevensin (USA), Aleksei Budolin (EST) ja Koji Komuron (JPN). Tieto Ole Bischofin valikoitumisesta Etelä- Suomen Judon:n leirivetäjäksi levisi ympäri Suomen ja toi ATC:n salille runsaasti judoväkeä. Koronarajoitusten poistuminen vaikutti myös positiivisesti osallistujamäärään. Judokoita harjoituksiin ilmoittautui n. 120, joista aikuisia noin 70 henkilöä.

Tehokas leiripäivä tarjosi judoa eri kohderyhmille

Leiripäivän ohjelma oli tiivis ja se koostui neljästä harjoituksesta sekä puolen tunnin kysely -sessiosta harjoitusten välissä. Junioreille (alle 13 v.) oli kaksi yhden tunnin harjoitusta, ja aikuisille vastaavasti kaksi 1,5 tunnin harjoitusta.

Leiri alkoi junnutreeneillä ja jo alkuhetkistä lähtien tahti oli kova, mutta harjoituksissa oli positiivinen meininki. Taukoja ei juuri pidetty, vaan koko ajan oli uutta tekemistä. Lämmittelyssä oli paljon parin kanssa tehtäviä liikkeitä. Näistä ainakin allekirjoittaneelle uusi harjoitus ole se, kun uken jalat sidottiin vyöllä nilkkojen kohdalta yhteen, jonka jälkeen uke vedettiin omien jalkojen juureen. Toinen hauska harjoite oli, kun tori otti vastaan uken, joka teki käsilläseisonnan. Tämän jälkeen tori kantoi vyötäröstä uken ylösalaisin tatamin toiseen päähän. Myös newaza kolmistaan oli hauskaa vaihtelua perinteiseen pareittain tehtävään harjoitteluun, kun kaksi junnua yritti kääntää kolmannen judokan selälleen. Jokainen kolmesta oli aina vuorollaan ukena.

Yhtenä pystytekniikkana oli kisaversio Osoto-garista Ole Bishofin tyyliin vahvalla horjutuksella, jossa korostettiin lantion asentoa eteenpäin suuntautuvassa voimantuotossa. Newazassa oli yksi toimiva kääntö vatsaltaan ja ”kilpparista”.

Huomioita aikuisten harjoituksista

Aikuisilla oli muutama pystytekniikka ja Newaza -tekniikka. Mieleenpainuvimpana jäi teknisesti huippuunsa hiottu kahvasta irroittautuminen lantion kiertoa käyttämällä. Tähän tehtiin jatkona sopivan heitto huomioiden uken liike tai postitio. Tekniikka oli erittäin tehokas. Olympiamitalisti Ole opetti myös yhden tokui-wazoistaan eli Ouchigarin erittäin tehokkaalla horjutuksella, joka jatkui tatamiin asti. Newazassa opeteltiin yksi toimiva peruskääntöliike ja siihen jatkona käsilukko.

Eri heittojen heittosuunnat Bischoff havannoillisti hauskuuttamalla judoväkeä. Esimerkiksi hän heitti neljä eri ukea peräkkäin siten, että heiton jälkeen uke jäi tatamille makaamaan siihen kohtaan, johon hänet oli heitetty. Tämä tapahtui seuraavasti: 1) Osoto-gari, vasen taakse, 2) Ouchi-gari, oikea taakse, 3) Hiza-guruma, oikea eteen ja 4) Harai-goshi, vasen eteen. Lopputulema oli se, että neljä ukea makasi eri kohdissa tatamia, riippuen siitä, mihin suuntaan heitto oli suuntautunut. Näky oli erikoinen, mutta silmiä avaava, sillä heittosuunnat konkretisoituivat tatamilla makaaviin ukeihin.

Havaintoja Bischofin opetustyylistä

Ole Bischofin valloittava persoona ja tapa opettaa oli mielenkiintoinen yhdistelmä teknisesti huippuun saakka hiottuja tekniikoita sekoitettuna tilannehuumoriin, joka meni välillä stand-up komiikan puolelle. Yhdistelmä toimi erittäin hyvin ainakin naurujen perusteella.

Bischofin kehonhallinta herätti ihastusta, kun hän teki kokovoltin eteenpäin polviseoinage -asennosta. Temppu aiheutti sponttaanit taputukset yleisöstä. Leiriläiset saivat aavistuksen siitä, kuinka huippuun hiottu fysiikka hänellä on ollut olympiavuosinaan, kun vielä 42-vuotiaanakin pystyy akrobaattisiin suorituksiin.

Otteita olympiavoittajan uralta ja juttua judosta

Kyselytauolla Bischof kertoi harrastaneensa nuoruudessaan jonkin aikaa kilpauintia, mihin hänen kuntonsa perustui. Osasyynä hyvälle kunnolle oli myös koulumatka, sillä hänen lapsuuskotinsa oli rinteessä, joten menomatkaan kului 10 minuuttia, ja ylämäen vuoksi paluumatkaan kului 30 minuuttia. Tämä on oivallinen esimerkki hyötyliikunnan ja monipuolisen liikunnan tärkeydestä.

Bischofin mielestä judo on siitä hieno laji, että siinä voi päästä huipulle omilla vahvuuksillaan, jotka ovat jokaisella omanlaisensa omasta ruumiinrakenteesta ja sekä muista henkilökohtaisista ominaisuuksista riippuen. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tietä, vaan jokaisen on rakennettava se itselleen sopivaksi, uskottava omiin vahvuuksiin, löydettävä itselle sopivat tekniikat ja lisäksi treenattava kovaa.

Joistakin ihmisistä huokuu positiivista energiaa ja Ole Bicshof on juuri sellainen. Ei ihme, että hänet on valittu urheilun hyväntekeväisyysjärjestön Laureuksen Saksan lähettilääksi. Laureuksen jäseniä saksassa ovat mm. Taitoluistelija Katerina Witt, tennistähti Boris Becker ja jalkapalloilija Frans Beckenbauer.

Leiriltä mukaan tarttui muutama hyvä ja toimiva pystytekniikka irroituksineen, sekä muutama toimiva mattojatko. Bonuksena saatiin nauttia Bischofin mukaansatempaavasta ja viihdyttävästä opetustavasta, joka ei jättänyt varmasti ketään kylmäksi.

Leiri edusti hienosti judon perusajatusta yhteisestä hyvän tekemisestä. Tässä tapauksessa se toteutui yli seurarajojen ympäri suomen, sekä hienosta yhteistyöstä Etelä-Suomen Judon kanssa. Tässä mainio esimerkki siitä mitä yhdessä voidaan saada aikaan. Mikä voisi olla tärkeämpää näinä aikoina!

Kirjoittaja: Hector Chuaqui

Kuvat: Niklas Petrow