Porvoolaiset tutustuivat Riksrandoriin ja Judogymnasietiin Ruotsissa

Kör vi nästa, kysyi ruotsalainen judoka suomalaiselta Riksrandorissa paria hakiessa. Porvoon Shirokawan nuorten ryhmä sai kutsun osallistua avoimeen Riksrandorin randorileiriin Ruotsin Lindesbergissä tammikuun puolivälissä. Tarkoitus oli vahvistaa ryhmää Turun satamassa yhdellä pippurisella porilaisella, mutta Pihla Salonen jäi valitettavasti kotiin toipumaan influenssasta.

 
27.1.2020

Riksrandorissa oli osallistujia U15-ikäisistä aikuisiin ja taisipa muutama veteraanijudokakin olla matolla. Ruotsin ykkösmaajoukkueet aikuisissa ja nuorissa leireilivät muualla päävalmentaja Robert Erikssonin kanssa, mutta vastusta riitti silti varsin hyvin.

Tapahtuma järjestetään muutaman kerran vuodessa eri puolilla Ruotsia. Se on avoin kaikille kilpajudokoille, mutta valmennusryhmiin kuuluville se on pakollinen. Tällä kertaa Riksrandori pidettiin Judogymnasietin tiloissa. Osallistujia oli reippaat 150 judokaa ja vetäjinä toimivat Ruotsin liittovalmentajat. Harjoitukset koostuivat alkujumpasta, lyhyestä uchi-komi/tekniikkaosuudesta ja randorista − ei mitään erikoisempaa siis.

Tunnelma oli rento ja rauhallinen, välillä suorastaan leppoisa. Silti niin sanottu treenikuri oli todella kovalla tasolla. Randoreissa kaikki ottivat hyvällä temmolla eikä pulinaa tai pelleilyä esiintynyt. Välillä oli suorastaan hämmentävää, miten rauhallisesti treenejä vedettiin ja miten kovalla tsempillä judokat sitten taas harjoittelivat. Ihan pienimpiä lukuun ottamatta ketään ei oikeastaan tarvinnut patistella treenaamaan. Ikään kuin Robert Erikssonin eleetön, mutta tehokas ja eteenpäin katsova valmennustyyli olisi laskeutunut tatamille. Meidät suomalaiset otettiin hyvin vastaan ja toivotettiin tervetulleeksi jatkossakin. Kör vi? Varför inte!

Judogymnasiet on sisäoppilaitos

Ruotsin erikoisuus eli Judogymnasiet on jo vuodesta 1986 toiminut sisäoppilaitos, missä voi lukio-opintojen ohella harjoitella judoa tosissaan. Lukio toimii Lindesbergissä, Keski-Ruotsissa ja judoharjoittelu tapahtuu tiiviissä yhteistyössä Frövi Judoklubbenin kanssa. Itseasiassa Frövin pitkäaikainen judovaikuttaja Björn Nyberg oli aikoinaan henkilö, joka perusti Judogymnasietin ja toimi alkuun lukiossa valmentajana ja opettajana.

Lukioon otetaan vuosittain seitsemän uutta judokaa Ruotsin judoliiton valitsemana. Opiskelijoista iso osa opiskelee neljä vuotta, joten käytännössä opiskelijoita on harjoituksissa paikalla noin 25. Lukiossa on yhteensä 150 oppilasta ja muita lajeja ovat muun muassa jääkiekko, käsipallo, lentopallo, jalkapallo ja rytminen voimistelu. 

Lukiolla on oma dojo, jossa myös Frövin judokerho harjoittelee iltaisin. Sali on todella hyvätasoinen, kiinteää tatamia on 530 neliötä eli kahdeksan ottelualuetta. Lisäksi esim. Riksrandorin tyyppisiä leirejä varten löytyy 600 neliötä siirrettävää tatamia levitettäväksi palloiluhalliin. Salista löytyvät myös köydet, heittomatot, heittonuket ja erilaisia voimailuvälineitä. Isot ikkunat suoraan Lindesjön järvelle tuovat hienon tunnelman treeneihin. Lindesberg Areenalla on lisäksi erittäin korkeatasoinen punttisali, voimistelusali, kiipeilyseinä ja testausasema − kaikki lukion käytössä.

Oppilaat viihtyvät judolukiossa

Judovalmennuksesta vastaavat Karin Hamnlund ja Peter Andersson, joka itsekin on opiskellut Judogymnasietissa.

− Oppilaat asuvat viikot lukiolla ja monet myös jäävät viikonlopuiksikin Lindesbergiin, kertoo Peter Andersson ja jatkaa:

− Judolukio on osa judoliiton valmennusjärjestelmä Ruotsissa. Nyt kun rakennamme uutta sukupolvea nykyisten tähtien jälkeiseen aikaan, on lukion valmennus siinä tärkeässä osassa. Viikko alkaa aina palaverilla ja viikko-ohjelma koostuu käytännössä judoharjoituksista, kunto- ja voimaharjoituksista lukion salilla ja iltaharjoiteluista yhdessä Frövin judokerhon kanssa.

Peter kertoo myös, että heillä on mahdollisuus järjestää jopa yksittäisopetusta judokoille tarvittaessa. Lisäksi opiskellaan urheilun perusasioita ja teoriaa yhdessä muiden lajien kanssa. Opiskelu on ilmaista, mutta majoituksesta ja ruuasta maksetaan. Lindesbergissä toimii myös kokkikoulu, joka järjestää ruokailut edullisesti.  

Judogymnasiet tuntuu olevan virkeässä keski-iässä. Millaisia tuloksia Judogymnasiet on sitten vuosien varrella tuottanut? Yksi tunnetuimpia Judogymnasietin kasvatteja on 90-luvun tähtijudoka ja arvokisamitalisti Pernilla Andersson (Peterin kaksoissisko muuten) ja Ruotsin nykyisestä varsin vahvasta ykkösjoukkueesta ainakin Anna Bernholm on opiskellut Judogymnasietissa.

Kirjoittaja

Matti Lattu