Salon Budoseura täytti puoli vuosisataa

Tatamilla on ahdasta, sillä seura elää harrastajamäärissä nousukautta.

 
12.6.2018

Salon Budoseuran SBS:n 50-vuotisjuhlallisuuksia vietettiin 12 toukokuuta. Juhlaohjelmaan kuului tietenkin itse judoa otteluiden merkeissä sekä tilaisuus, jossa muisteltiin seuran historiaa ja palkittiin jäsenistöä.

Aamusta järjestettiin seuran harjoitussalilla Ollikkalan koululla salikilpailut, joihin oli myös kutsuttu naapuriseuran Someron Sobudon judokoita. Somerolta saapuikin vetäjä Janne Sivirannan mukana viitisentoista judokaa. Kun saman verran oli osallistui Salon seurasta, niin saatiin aikaiseksi kunnon kilpailut.

Sarjoja oli kuusi, ja voitot jakautuivat aikalailla fifty-fifty. Huomionarvoista on, että alle 13-vuotiaiden sarjan voiton vei poikien nenän edestä SBS:n oranssivöinen Elli Elomaa, joka aiemmin keväällä saavutti hopeaa alempien vöiden mestaruuskilpailussa. Kilpailuiden jälkeen olikin vuorossa palkintojen jako, jossa ei jaettu perinteisiä mitaleja, vaan jokainen kilpailija sai kotiinsa tuliaiseksi SBS:n 50-vuotis muistolaatan.

Kilpailun tuomaroinnista vastasivat SBS:n Sergei Markosov ja Markus Rautio. Molemmat judokat suorittivat viime syksynä judotuomarin peruskurssin ja ovat olleet tämän jälkeen mukana tuomaroimassa eri kilpailuissa ympäri eteläistä Suomea.

Kilpailujen jälkeen oli vuorossa nopea pyrähdys kotona ja siirtyminen Salon VPK:n talolle, missä vietettiin itse juhla. Paikalle oli kutsuttu seuran jäsenet perheineen sekä 50 vuoden takaisia perustajäseniä, kaupungin edustaja, judoliiton edustaja sekä muita kutsuvieraita. Paikalle kertyikin reilut 60 henkeä.

Tilaisuuden avasi seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Harri Tammi, joka on toiminut seuran puheenjohtajana vuodesta 1989. Seuran alkuajan hetkistä 50 vuoden takaa kertoi perustajajäseniin kuuluva Osmo Haapasalo. Monelle nykyiselle harrastajalle oli yllätys, että seuran alkuperäinen nimi on ollut vuoteen 1981 asti Salon Judo No Tomodachi.

Ruokailun jälkeen oli aika muistaa seuran jäsenistöä. Vuoden kilpailija -palkinto annettiin jo aiemmin mainitulle Elli Elomaalle, joka on saavuttanut kuluvan vuodenaikana useita mitaleja eri kilpailuissa ympäri Suomea. Vuoden harrastaja -palkinto annettiin myös nuorelle judokalle, Unto Rautiolle. Unto on osoittanut suurta aktiivisuutta harjoituksissa sekä osallistumisessa oppilaana että osittain vetäjän roolissa. Unto on myös saavuttanut menestystä kauden kilpailuissa.

Tilaisuudessa palkittiin myös vanhempia seura-aktiiveja. Ansiomerkit jakoi Judoliiton edustaja Tea Laakkonen. Judoliiton kultaisella ansiomerkillä muistettiin seuran pitkäaikaista puheenjohtajaa Harri Tammea. Judoliiton hopeisen ansiomerkin saivat seuran varapuheenjohtaja Marko Oksanen, rahastonhoitaja Jouko Immonen sekä sihteeri Jarkko Mettovaara.

SBS:ssä on nykyisin lähes 50 jäsentä, ja harjoituksissakin on parhaimmillaan ollut samanaikaisesti paikalla nelisenkymmentä judokaa. Vaikka tilaa on kahdella tatamilla, niin ahdasta on ollut. Tulevana syksynä odotellaankin mielenkiinnolla, millaisiin harrastajalukuihin päästään ja onko mahdollisesti anottava kaupungilta vielä lisää harjoitusvuoroja. Nuoria kilpailijoita varten on jo saatu yksi viikkoharjoitusvuoro ensi kaudeksi lisää.

Tällä hetkellä Salossa eletään siis nousukautta judoharrastuksessa. Kiitos kuuluu koko yhteisölle, niin vetäjille, harrastajille kuin heidän vanhemmilleen.

Teksti: Markus Rautio ja Jarkko Mettovaara
Kuvat: Markus Rautio ja Marko Oksanen