Ilo pinnassa naisten suurleirillä

Jigotai valittiin vuoden seuraksi aloitteistaan naisten ja tyttöjen judon edistämisessä.

 
2.1.2019

"Onhan se aika jännää että kaikki on tyttöjä ja naisia tatamilla, kun yleensä meitä ei ole hirveästi", sanoo Olivia Rouhiainen, 13, Jyväskylän Jigotaista. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna hänen kotitatamillaan heitteli ja möyhii matossa toisiaan peräti 80 naista.

"Tekniikkaan ja randoriin on löytynyt aina sopiva ja saman kokoinen pari", kehuu seurakaveri Kiia Heimonen, 12.

Mutta kivaa on omissakin treeneissä. Heimosen mukaan kotiryhmässä on tosi hyvä yhteishenki. Tytöt ovat myös olleet apuohjaajina pienempien harjoituksissa.

Judoliitto valitsi Jigotain vuoden 2018 vuoden judoseuraksi tunnustuksena sen ansioista naisten ja tyttöjen judoharrastuksen edistämisessä. Kahden suurleirin lisäksi Jigotain judomimmit ovat organisoineet seuraan naisten säännölliset viikkoharjoitukset ja oman alkeiskurssin, jonka kautta mukaan on saatu lisää säännöllisesti ja tavoitteellisesti harjoittelevia naisia.

Randorikavereita riitti

Suurleirin ajatus lähti haaveesta saada kaikki Suomen naisjudokat yhteen samalle leirille.

"Kyllä sitten saadaan randorikavereita! Täältä voi löytää itselleen 10-20 paria, jonka kanssa voi ottaa randoria", iloitsee leirin puuhanaisiin kuuluva Anni Kolari.

Lereille on pyritty löytämään vetäjät, joilla on annettavaa kaiken tasoisille, myös kovan tason kilpanaisille. Pienemmille junnuille on erillistä ohjelmaa.

Ensimmäisellä kerralla päävetäjänä oli huippu-uransa vähän aiemmin päättänyt Jaana Jokinen. Nyt Jaana Ronkainen opetti hyökkäävää newazaa ja Maarit Kallio ipponseoinagea sekä sen kombinaatioita.Tekniikan opiskelun lisäksi otettin randoria pystyssä ja matossa. Alku- ja loppujumpissa iloteltiin urheilullisilla kisailuilla.

"Leiri on tarkoitettu kaiken tasoisille. Ei tarvitse miettiä, olenko tarpeeksi hyvä. Myös maajoukkuenaiset ovat myös toivottuja osallistujia. Näin kaikki saavat vastusta ja uusia yllätyksiäkin voi löytyä", Kolari arveli.

Uusia tuttavuuksia on hyvä heittää

Myös leirivieraat pitivät tapahtumaa antoisana.

"Täällä on positiivinen henki ja vetäjät innostuneita. Ja hyvä, että on tehty paljon tekniikkaa", sanoo Haukiputaan Hauvekanin junnuvetäjä Katri Malinen. Hän tuli Jyväskylään naapuriseuran Oulun judokerhon kahdeksan hengen joukkueen kyydissä.

"Meillä ei kotisalilla ei oikein ole naisia, joiden kanssa itse treenata, ja täällähän on", Malinen kertoo.

Sillä on merkitystä.

"Kun harjoittelee saman kokoisen kanssa hoksaa, että tämähän toimii oikeasti. Miesten kanssa ei aina tunnu siltä."

Malisen vetämässä Hauvekanin junnuryhmässä on tällä hetkellä seitsemän tyttöä ja seitsemän poikaa.

"On mukavaa, että tytötkin ovat innostuneet lajiin. Jospa niitä saisi ensi vuonna lähtemään tänne. Jos seura on pieni ja aina ottaa samojen kavereiden kanssa, ei saa tietää oman tekniikan tasoa, kun muut tietävät heitot jo ennalta. Liikkeiden toimivuus selviä, kun ottaa randoria uusien saman kokoisten kanssa."

Kerran vuodessa kaikki yhteen

Järjestäjiin kuuluva Eija Laakkonen iloitsi leirin onnistumisesta.

"On ollut hieno tunnelma, ihmiset innostuneita ja tosi hyvää tekniikkaopetusta."

Laakkosen mukaan järjestäjien tavoitteena on myös rakentaa yhteisöllisyyttä ja osoittaa, että judossa on mukana paljon naisia.

"Halusimme antaa aikaa myös tutustumiseen ja varasimme koko tilan, jotta täällä voi hengailla yhdessä."

Kolmaskin leiri lienee tulossa.

"Eikös meillä Eija ole tarkoitus, että ensi vuonnakin pidetään", Kolari huikkaa.

"Hyvä olisi saada naiset kerran vuodessa kasaan. Jos ei täällä niin muualla."

Kuvat: Matti Hakamäki, Petri Hakkarainen, Eija Laakkonen

Kirjoittaja

Annikka Mutanen