Summer Judo rokkasi suurempana kuin koskaan

Orimattilan kesäleirille osallistui judokoita kymmenestä maasta. Kaukaisimmat tulivat Etelä-Afrikasta.

 
24.7.2018

Orimattilan Judoseuran järjestämä Summer Judo Rocks -leiri oli tänä vuonna jättimenestys. Leiri toteutui suurempana ja kansainvälisempänä kuin koskaan aikaisemmin tapahtuman 11-vuotisen historian aikana. Osallistujia oli viikon aikana yli 350, joista 320 kävi matolla treenaamassa. Ulkomaalaisia leiriläisiä oli 150 yhdeksästä eri maasta: Israelista, Etelä-Afrikasta, Venäjältä, Belgiasta, Itävallasta, Kyprokselta, Virosta, Ruotsista ja Norjasta.

Tämän takia leirille jouduttiin hankkimaan lisää kuljetuskapasiteettia ja vuokraamaan uusia tiloja majoituskäyttöön. Ruokahuoltokin joutui koville, sillä sen piti valmistaa yli 8000 annosta viikon aikana.

Suomalaisten vähenevä osuus leiriläisistä on huolestuttanut leirin järjestäjiä jo muutaman vuoden. Aikaisemmin leirille piti  jopa jonottaa. Joinakin vuosina yli 50 ilmoittautujaa joutui varasijalle eikä päässyt mukaan. Nyt näyttää, että 100-150 judokaa on vähentynyt kotimaisten leiriläisten määrästä, kommentoi leirin järjestämisestä vastaava Orimattilan Judoseuran puheenjohtaja Tero Rönkkö.

Harjoitukset kolmessa ryhmässä

Viikon aikana judoharjoituksia oli 10-12 tuntia päivässä kolmessa eri tasoisessa ryhmässä. Ykkösryhmä on kutistunut parinkymmenen lapsen ryhmäksi. Kakkosryhmässä oli parhaimmillaan 160 kilpailemista harrastavaa judokaa ja muutamia kuntojudokoita. Kolmos- eli kilparyhmässä osallistujamäärä pyöri joka treenissä sadan molemmilla puolilla.

Uutuutena leirillä kokeiltiin joukkueshiaita, joka onnistui yli odotusten. Kilpailuun osallistui 180 leiriläistä, joista järjestäjät muodostivat joukkueet siten, että jokaisessa joukkueessa oli jokaisen maan edustaja. Kisasta tuli tasainen ja jännittävä. Ensi vuodeksi ideaa jalostetaan, ja kilpailu otetaan se virallisesti leirin ohjelmaan.

Leirin päävetäjänä toimi jo kolmannen kerran peräkkäin israelilainen Raviv Raufman, joka kuuluu Israelin judoliiton päävalmentajan Oren Smadgan valmennustiimiin. Raufman esitteli leirillä israelilaista tekniikkaa ja piti kovia randori treenejä 4-6 tuntia päivässä. Lisäksi kolme muuta valmentajaa tuli Israelista Tel Avivin lähiseuroista Raufmanin kutsumina.

Israelilaisten kanssa yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa. "Syksyllä ja ensi keväänä on meidän vuoromme mennä sinne. Israelilaiset palaavat Orimattilaan mahdollisesti jo marraskuun Orimattila Shiaihin, mutta viimeistään keväällä Baltic Sea Championships -kilpailuihin", Rönkkö kertoo.

Pienten ryhmästä vastasi perinteisesti wieniläis-riihimäkeläinen Jouni Hietasola, joka on jo leirin vakiokalustusta. Yhteistyö toimii Jounin kautta myös Itävallan suuntaan, missä suomalaiset voivat osallistua Wien Open -kilpailuun.

Etäisimmät leiriläiset Etelä-Afrikasta

Päävalmentajien apuna oli suomalaisia ja ulkomaalaisia valmentajia koko leirin ajan. Tututtuja ahkeria Suomen kävijöitä olivat Ulf Lindblom Ruotsista, Boris Kuznetshov Venäjältä ja Rain Arukaevu Virosta. Vuosi vuoden perään heidät on voinut voi bongata Orimattilan kesä leiriltä ja kilpailuista joukkueidensa kanssa.

"Upeaa että olemme rakentaneet 16000 asukkaan Orimattilaan sellaiset tapahtumat, että ulkomaalaiset tulevat niihin vuosi toisensa jälkeen", Rönkkö sanoo.

Eteläafrikkalaisten valmentaja Louis Nolte oli kuullut Summer Judo Rocksista ollessaan Hollannissa kansainvälisellä leirillä. Sen jälkeen google oli tuonut Orimattilan Judoseuran nettisivuille. Rönkön mukaan eteläafrikkalaiset olivat erittäin tyytyväisiä leirin antiin ja seuran järjestäjien vieraanvaraisuuteen, ja yhteistyökuviot on nyt solmittu myös heidän kanssaan.

Kuvat: Sami Erjansalo ja Jenni Hanhela