Tampereen nuorten tiimi odottaa innolla kisakautta

Tampereen judoluolan eli Nääshallin ovet aukenivat taas treenaajille 1.6. Ensimmäisten joukossa ison salin tatamille asteli Team Tiger, Tampereen Judon nuorten kisatiimi.

 
22.6.2020

Ryhmän kymmenkunta nuorta urheilijaa ovat valmentaja Jukka Ojanteen mukaan itse asiassa kovemmassa kunnossa kuin ennen koronaepidemian alkua.

‒ Näillä nuorilla on tavoitteet korkealla ja asenne kunnossa. Ohjelmassa on ollut koko kevään 3-4 kertaa viikossa yhteiset kestävyys ja voimaharjoittelut ja saman verran omaehtoisia harjoituksia viikossa.

Ja se näkyy, että legendaariset Pyynikin portaat ovat tulleet tutuksi. Team Tiger ponkaisee porukkana hetkessä kallioon louhitun judoluolansa katolle Näsinpuistoon lämmittelyä varten. Harjoitusolosuhteet ovat tällä tiimillä kohdallaan: vieressä on komea historiallinen Milavidan palatsi ja lämmittelystä suora näkymä Särkänniemeen ja Näsijärven selälle.

Valmennuksesta vastaa kokenut tiimi

Team Tigeria luotsaa kolmen kokeneen valmentajan tiimi eli Jukka Ojanne, Jorma Lehtioksa ja Pasi Luoma. Jukka Ojanne pitää tärkeänä, että valmennuksessa on sitouduttu samalla tavalla kuin urheilijat sitoutuvat.

‒Jokainen harjoitus on tärkeä. Nuoren urheilijan on voitava tulla treeneihin luottaen siihen, että hän saa ohjausta ja harjoitus auttaa häntä kohti omia tavoitteitaan. Tällä valmentajatiimillä pystymme siihen.

Jukka Ojanne valmistui vastikään valmentajaksi. Judoa hän on itse harrastanut lapsesta saakka. Tarina on monelle judokalle tuttu: jossakin vaiheessa tuli lyhyt tauko omaan harjoitteluun, mutta sitten oma lapsi aloitti judon ja taas tatami kutsui.

Valmentajakoulutus vahvisti Jukan mukaan uskoa omiin näkemyksiin. Team Tigerin kilpanuorten ikähaarukka on 11-16 vuotta.

‒ Tässä iässä valmentajaa tarvitaan paitsi tietysti opettamaan ja ohjaamaan myös luotsaamaan nuoria itsenäisiksi urheilijoiksi, jotka asettavat omat tavoitteensa ja pystyvät pyrkimään niitä kohti valmentajan avustuksella.

Jukan omassa ryhmässä kamppailu on harjoittelun keskeisin osa. Vähintään puolet treenistä on erilaisia vaihtelevia kamppailuharjoituksesta.

‒ Judoon tietysti liitetään jossain määrin tietynlaista mystiikkaa, mutta se on kova kamppailulaji. Kamppailu, halu kamppailla sekä siihen liittyvä kilpailuhenki ja harjoitteluasenne ovat niitä tekijöitä, joiden varaan kilpailumenestys rakennetaan.

Nimenomaan Team Tigerin asennetta ja yhteishenkeä Jukka valmentajana ei väsy kehumaan.

‒ Tällä porukalla tehdään yhdessä kisareissuja ja käydään leireillä. Nuorten vanhemmat ovat hienosti mukana tukemassa mm. kuljetusten järjestelyissä. Tiimi on hitsautunut yhteen.

Haastattelun kuluessa Team Tiger on vaihtanut ripeästi judogit päälle ja siirtynyt Nääshallin ison budosalin tatamille.

Valmennus osaksi seurojen osaamista

Jukka Ojanne pitää hyvänä suuntana sitä, miten judon valmennus on kehittynyt. Toki tekemistä on paljon.

‒ Valmentajia on seuroissa vähän, se on tietysti pitkälti taloudellinen kysymys. Valmentajien yhteys ohjaajiin olisi tärkeä seuroissa. Näin valmentajat ja ohjaajat voisivat hyötyä toistensa kokemuksista ja osaamisesta.

Jukan omissa treeneissä monipuolisuus on keskeinen teema kamppailun ohella.

‒ Migiä ja hidaria harjoitellaan yhtä paljon. Monipuolisuus ja kyky muunnella omia tekniikoitaan ovat judokalle valttia myöhemmin.

Team Tiger hakee myös oheistreeneissä laatua. Tampereella judokan onkin hyvä harjoitella, sillä seurojen välisen yhteistyön kautta saa hyvätasoista ja judokan kehittymistä tukevaa valmennusta ja ohjausta myös oheistreeneihin.

 

Kirjoittaja

Anna-Maria Maunu