Vaasan Budokan panostaa koulujudoon

Yhteistyö kaupungin liikuntapalveluiden kanssa tuo koululaiset kokeilemaan lajia ja sitä kautta peruskurssille.

 
1.10.2018

Päätimme kesällä 2016 Budokanin ohjaajapalaverissa kasvattaa jäsenmäärää viemällä judoa Vaasan kouluille. Näin oli tehty joskus aiemminkin, mutta työkiireet ja muut elämäntilanteet olivat ajaneet vapaaehtoistoiminnan ohi.

Koulujudon kolme haastetta ovat kontaktit, ajoitus ja liikuntapaikka. Heimo "Hemppa" Keränen, eläkeläinen liikunnanopettaja, lupasi ottaa yhteyttä tuttuihinsa ja järjestää meille esittelymahdollisuuksia koulujen liikuntatunneille.

Saimme pian sovittua Onkilahden alakoulun liikunnanopettajan kanssa liikuntatunnin järjestämisestä. Meidän onneksemme reippaat 5. ja 6. luokkalaiset pyöräilivät kaupungin läpi dojollemme. Liikuntatunnin sisältö tuli Hempalta ammattilaisen rutiinilla: lämmittely, taitoliikkeet, ukemi, pieni heitto, suuri heitto patjalle sekä mattohallintaa. Minua 30 kiloa kevyempi Henna Hintikainen avasi esittelyn heittämällä minut tehokkaalla morote-seoi-nagella aivan oppilaiden eteen. Olemme käyttäneet tuota WAU!-efektiä lähes kaikissa esittelytilaisuuksissa.

Valmis paketti ja win-win

Ensimmäisen kerran jälkeen olemme käyneet usealla eri koululla. Jotkut koulut ovat kutsuneet meidät useita kertoja uudelleen eri ryhmille. Tyypillisesti opettaja ehdottaa tekstiviestillä liikuntatuntia noin viikon varoitusajalla. Selvitän ja vastaan sopiiko aikataulu meille.

Opettajat ovat olleet tyytyväisiä valmiiseen pakettiin, jonka tuomme tunneille. Liikunnanopettaja pääsee helpolla, oppilaat saavat jännittäviä uusia elämyksiä, ja judo tulee tunnetuksi lapsille - ehkä myös vanhemmille kotona. Positiivinen maine tuo lapsen seuraavana syksynä lajikouluun ja peruskurssille. Win-win-win-tilanne havaittavissa.

Liikuntatuntien lisäksi Budokan on tarttunut aktiivisesti yhteistyöhön Vaasan kaupungin liikuntapalveluiden kautta ja saanut sitä kautta kurssilaisia ja uusia judokoita tatamille.

Vaasan kaupungin liikuntapalveluiden lasten ja nuorten liikunnan keskeisenä tavoitteena on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia sekä terveyttä lisäämällä 1.-9.-luokkalaisten lasten ja nuorten mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa. Tavoitteet pyritään saavuttamaan järjestämällä lasten ja nuorten vapaa-ajalle kohdistuvaa kerho- ja harrastustoimintaa yhteistyössä liikunta- ja urheiluseurojen, yhdistysten ja liikuntapalveluja tuottavien yritysten kanssa.

Action-judokoulu tuo kurssilaisia

Syksyllä 2014 Budokan osallistui ensimmäisen kerran Vaasan kaupungin liikuntapalveluiden ja seuran yhteistyössä järjestämään lajikouluun. Lajikoulussa vaasalaiset liikunta- ja urheiluseurat tarjoavat mahdollisuuden ala- ja yläkouluikäisille lapsille ja nuorille päästä kokeilemaan lajiaan 5-15 harjoituskertaa. Liikuntapalvelut koordinoivat toimintaa tiedottamalla ja markkinoimalla ryhmää muun muassa Wilma-järjestelmän kautta suoraan koululaisten huoltajille. Lisäksi liikuntapalvelut vastaanottaa ilmoittautumiset sekä vakuuttaa osallistujat.

Tämä Action-judokoulun nimellä toimiva kokeilut on ollut menestys seuralle, sillä neljänä viime vuotena Budokan on saanut joka syksy peruskurssille 10-20 uutta junioria, joista lähes kaikki ovat tulleet lajikokeilun kautta.

 Gimme5-viikolla judo on suosittua

Vaasassa järjestettiin toukokuussa 2018 kolmatta kertaa myös liikuntapalveluiden koordinoima koululaisten liikunta- ja kulttuuriviikko. Gimme5 on viisipäiväinen tapahtuma, jossa liikunta- ja urheiluseurat, kaupungin eri hallintokunnat sekä muut yhdistykset ja yritykset järjestävät omilla resursseillaan liikunnallisia sekä kulttuurisia työpajoja 1–9.-luokkalaisille koululaisille. Tarkoituksena on järjestää hauskaa normaalista koulun arjesta poikkeavaa ohjelmaa.

Budokan tarjosi kevään tapahtumassa yhteensä kymmenen lajiin tutustumistuntia, joista seitsemän varattiin parin tunnin sisällä ilmoittautumisen avautumisesta. Varauksen tekivät opettajat. Työpajojen sisältö oli lähes identtinen judollisten liikuntatuntien kanssa, mutta saimme myös useita seuran junioreita mukaan ohjaamaan harjoituksia.

IJF:ltä saatiin kevyttatamia

Kouluilla on usein välttävässä kunnossa olevia jumppamattoja, mutta jumppamatot ovat ohuita ja karkailevat alta heitoissa. Useammin kuin kerran on koettu ukemi liikuntasalin kovalle lattialle. Aidot judotatamit ovat tietysti paremmin tarkoitukseen sopivia, ja olemme niitäkin kuljettaneet liikuntatunneille, mutta ne eivät ole kovin kätevästi siirrettäviä.

Onneksi Kansainvälinen judoliitto IJF tarjosi Suomen judoliiton kautta judoseuroille apua koulujudohankkeisiin palapelitatamien muodossa. Kaksi lasta kantaa helposti tusinan näitä kevyitä neliöitä, ja oikein koottu tatami pysyy turvallisesti paikoillaan kovemmassakin menossa. Nyt judopöhinän lisääminen on paljon mielekkäämpää kunnollisilla varusteilla.

Teksti: Riku Nevala
Kuvat: Annica Sandvik, Mia West, Henna Hintikainen ja Elina Penttinen