Judo for Peace

Judo for Peace -ohjelman tavoitteena on tuoda sotien ja kriisien traumatisoimat ihmiset takaisin tatamille. Miikka Neuvonen haastatteli Kansainvälisen Judoliitto IJF:n mediajohtajaa ja Judo for Peace -ohjelman johtajaa Nicolas Messneriä aiheesta.

 
4.4.2019

Kuinka Judo for Peace sai alkunsa?

Judo for Peace, tai lyhyemmin JFP, sai alkunsa Afganistanissa norjalaisen diplomaatin ja judokan asuessa pääkaupunki Kabulissa. Aluksi ohjelma noudatti norjankielistä nimeä Judo för Fred ja sillä oli oma valiokuntansa Norjan Judoliitossa. Norjan Judoliitto ehdotti ohjelman laajentamista Euroopan Judoliiton silloiselle puheenjohtajalle Marius Vizerille, joka tykästyi ideaan ja lähti työstämään sitä eteenpäin.

Vizerin tullessa valituksi Kansainvälisen Judoliiton puheenjohtajaksi 2007, siirtyi myös Judo for Peace -työ IJF:n alaisuuteen. Sille perustettiin Judo for Peace -komissio, jota minä vedän ja siihen kuuluu mm. Esa Niemi Suomesta. Uusia JFP-projekteja syntyy edelleen eri puolilla maailmaa. Isoimman onnistumisen sain Burundista 2008 alkaneesta ohjelmasta, jossa toimme judon avulla hutu- ja tutsiheimoihin kuuluvat tytöt ja pojat saman katon alle.

Judo för Fred -komissio jatkaa myös omaa toimintaansa keskittyen etenkin Afganistaniin ja Zambiaan. Zambiassa myös Judo for Peace -komissio tekee heidän kanssaan yhteistyötä.

Mitkä ovat JFP:n päätavoitteet?

Päätavoitteena on tuoda ihmiset takaisin tatamille, tuoda lisäarvoa heidän elämäänsä ja murtaa erilaiset henkiset tai fyysiset esteet yhteisöissä. Keskitymme lapsiin ja nuoriin, mutta emme sulje ovia muiltakaan. Haluamme toivottaa trauman tai sodan jälkeen ihmiset yhdessä tatamille.  Judoa harjoittelemalla oppii toisen kunnioittamista ja samalla voi löytää uusia puolia myös itsestä. Tietysti päätavoitteemme on tarjota valoa tunnelin päähän, uusia alkuja ja mahdollisuuksia käyttäen judoa välineenä. Olemme muun muassa käyttäneet pakolaisina maahan saapuneita judotaustaisia aikuisia ohjaajina.

Montako JFP-projektia on käynnissä parhaillaan ja missä päin maailmaa?

Käynnissä on neljä pääprojektia:

Kilis: Kilisin pakolaisleiri perustettiin 2016 Etelä-Turkkiin. Se on yksi näistä nk. ”konttikylistä” Syyrian pakolaisille. Tällä hetkellä yli 500 pakolaislasta osallistuu judotoimintaan leirillä. 

Meheba: Meheban pakolaisleiri Zambiassa kokoaa yhteen eri Afrikan maiden pakolaisia. Leirin pääohjaajana toimii mustavöinen judoka Burundista, joka on itsekin pakolainen. Vuonna 2018 Mehebaan rakennettiin uusi dojo norjalaisten avulla.

Dzaleka: Dzalekan pakolaisleiri perustettiin Malawiin vuoden 2018 lopulla ja sitä kehitetään koko ajan.

Judo for the World: JFTW ohjelmaa Etelä-Afrikassa johtaa IJF Academystä valmistunut italialaislähtöinen Roberto Orlando, joka asuu Etelä-Afrikassa ja toimii pakolaisten kotouttamisen kanssa judon avulla. 

Muitakin aloitteita on käynnissä mm. Kanadan pohjoisosissa, Italiassa ja Argentiinassa, jotka ovat yhteydessä Judo for Peace -komission työhön.  

Ovatko projektit aina samanlaisia?

Kaikki projektit noudattavat Judo for Peace -ajatusta, mutta on erittäin tärkeää ottaa paikallinen kulttuuri ja perinteiset toimintatavat huomioon ja pohtia huolellisesti mikä toimii hyvin.

Mitä uusia projekteja on suunnitteilla?

Judo for Peace -toiminta kasvaa koko ajan ja meitä on lähestytty lukuisista eri maista. Pohdimme parhaillaan, mikä tai mitkä voisivat toimia seuraavina kohteina. Tärkeintä on tehdä myös uusista projekteista ekologisesti ja taloudellisesti kestäviä pitemmän ajanjakson hankkeita.

Verkkokaupalla lisää varoja

Suomen Judoliiton entinen puheenjohtaja ja tulevien juniorien EM-kilpailuiden puheenjohtaja Esa Niemi kutsuttiin Judo for Peace -komission jäseneksi aikuisten MM-kilpailuiden 2014 yhteydessä IJF:n puheenjohtajan Marius Vizerin toimesta. Judo for Peace -komissioon kuuluu jäseniä yhteensä 11 maasta ja neljästä maanosasta.

Heti valituksi tultuaan Niemi pohti mitä konkreettista ja uutta hän voisi tuoda tullessaan. Vuonna 2017 päivänvalon näki www.judoforpeace.net -verkkokauppa, jossa myydään vaatteita, pinssejä ja muuta JFP-aiheista. Kuka tahansa voi auttaa toimimaan paremman yhteiskunnan puolesta ostamalla tuotteen verkkokaupasta. Tuotot myydyistä tuotteista käytetään Judo for Peace -toiminnan tukemiseen ympäri maailmaa.

Itse verkkokaupasta ja tuotteiden lähettämisestä vastaa suomalainen perheyritys More On Oy, joka on toiminut liikelahjojen ja verkkokaupan maailmassa jo yli 20 vuotta. Vaikka tuotteissa on luonnollisesti kyse judosta, myös ekologinen ulottuvuus on äärimmäisen tärkeää. Kaikki Judo for Peace -tuotteet ovat tanskalaisen Neutral-firman tuotteita. Neutral on yksi maailman ympäristöystävällisimmistä yrityksistä ansaiten tuotteilleen seitsemän eri ekologisuutta kuvaavaa standardia.

Miikka Neuvonen toimii projektin johtajana Judo for Peace -verkkokaupassa. Hän kertoo kaupan lähteneen hyvin käyntiiin.

”Olemme saaneet muutamia hyviä onnistumisia erityisesti tapahtumien ja myyntiständien yhteydessä, mutta riittävän moni ei silti ole löytänyt verkkokauppaamme asti. Toivomme erityisesti seurojen tai eri maiden judoliittojen ottavan tuotteen omakseen, sillä myymällä tuotteitamme voimme tarjota myös varainkeruumahdollisuuden. Ostamalla suuremman erän tuotteitamme, voimme tarjota seuroille ja liitoille provision per myyty tuote,” Neuvonen sanoo.

Neuvonen ja Niemi ovat valinneet IJF:n kalenterista muutamia kisoja, joissa yritetään tehdä kauppapaikkaa tunnetuksi ja edistää tuotteiden menekkiä.  

”Toivomme IJF:n mainosten kautta saavamme verkkokauppaan lisää aktiivisuutta. Tänä vuonna kalenterissamme ovat Pariisin Grand Slam (2/2019), Baltic Sea Championships (3/2019), SM-kisat (4/2019), PM-kisat (5/2019), mahdollisesti Minskin European Games ja aikuisten MM-kisat Tokiossa. Niissä tarjoamme kaikille paikallaoleville lajiliittojohtajille muutaman maistiaisen paidoistamme ja pyrimme myymään suurempia eriä kerralla,” Neuvonen kertoo.

 

Kirjoittaja

Miikka Neuvonen