Judoa Maskun kouluihin

Maskun Tempo on mukana Suomen Olympiakomitean Lasten Liike -hankkeessa, jossa alakouluikäisille järjestetään mahdollisuus harrastaa liikuntaa heti koulupäivän jälkeen. Kaikkiin Maskun alakouluihin on nyt hankittu palapelitatameita, jotka helpottavat koulujudon toteuttamista. Hanke on saanut innostuneen vastaanoton.

 
29.3.2019

Muutamia vuosia sitten Maskun Tempon Tanja Hakamäki sai ajatuksen lähteä kiertämään alakouluja ja opettamaan judoa liikuntatunneilla. Mukaansa hän sai ensimmäiselle lukuvuodelle entisen valmennettavansa Evert Torniaisen. Judo sai kouluissa niin lapsilta kuin opettajilta hyvän ja innostuneen vastaanoton. Evertin lähdettyä armeijaan, Tanja jäi pohtimaa tulevaa ja mahdollista toiminnan laajentamista.

Syksyllä 2018 maskulaiset urheiluseurat lähtivät mukaan Olympiakomitean Lasten Liike -hankkeeseen. Tarkoituksena on yhteistyössä viiden muun urheiluseuran kanssa tarjota kaikille alakouluikäisille lapsille mahdollisuus harrastaa liikuntaa heti koulupäivän jälkeen. Jokainen seura toteuttaa kerran viikossa toimintaa jokaisella alakoululla. Neljän kerran jälkeen laji vaihtaa seuraavaan kouluun. Hankkeessa ovat mukana kaikki viisi Maskun alakoulua.

”Tämä on oiva tapa lasten kokeilla erilaisia lajeja. Lajeina ovat judon lisäksi mm. jalkapallo, salibandy, golf ja lentopallo. Kerho on saanut vanhemmilta paljon positiivista palautetta. Lajikokeilut auttavat lapsia löytämään oman lajinsa. Tämä mahdollistaa myös harrastamisen lapsille, joilla ei ole välttämättä illalla mahdollista kulkea harrastuksiin, tai jotka eivät halua sitoutua yhteen lajiin,” Hakamäki kertoo.

Koulujen puolelta ollaan oltu erittäin tyytyväisiä hankkeeseen. Tällä hetkellä Maskun Tempo on ainoa Lasten Liike -hankkeessa oleva judoseura. Maskulaiset urheiluseurat palkittiin alkuvuodesta Varsinais-Suomen urheilugaalassa hyvästä koulujen ja seurojen yhteistyöstä.

Palapelitatamit mahdollistivat hankkeen

Maskun kaikissa alakouluissa on nyt palapelitatameita, jotka on helppo kasata. Tämä helpottaa koulujudon ja liikuntakerhojen toteuttamista. Opittuja kehonhallinta- ja akrobatialiikkeitä sekä kaatumisharjoituksia on voitu jatkaa myös oma aloitteisesti koulun opettajien järjestäminä. Tästä kuuluukin iso kiitos Suomen Judoliitolle ja International Judo Federationille (IJF), jotka ovat kannustaneet judon viemistä kouluihin ja antaneet seuran käyttöön judopukuja sekä palapelitatameita. IJF lahjoitti viime vuonna mattoja ja pukuja koulujudoprojektiin osallistuville seuroille.

Hakamäki on ollut erittäin tyytyväinen kokemaansa ja kannustaa muitakin seuroja lähtemään mukaan koulujudo- ja Lasten Liike- hankkeisiin. Kokemusta judosta hänellä on 30 vuotta, mutta lajissa on edelleen mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. Tällä hetkellä Hakamäki opiskelee Satakunnan ammattikorkeakoulussa kuntoutuksen ohjaajaksi. Koulu on tuonut paljon uusia näkökulmia ohjaukseen ja saanut hänet haastamaan itsensä yhä enemmän judollisesti.

”Kyllä siinä hetken päätä rapsuttelin, kun vettä satoi vaakatasossa eikä judoa ollut mahdollista harrastaa sisätiloissa remontin takia. Onneksi lapsilla oli säänmukainen varustus. Pihalle mentiin teemalla ”kamppailulliset pelit ja leikit”. Märkiä oltiin hiestä ja sateesta, mutta kaikilla oli hauskaa. Judo on lajina siitä hieno, että sitä voi soveltaa missä ja milloin vain. Vain taivas on rajana,” Hakamäki naurahtaa.

Lasten Liike -kerhon lisäksi Maskun Tempo on ollut mukana järjestämässä muitakin iltapäiväkerhoja. Toiminnan pyörittäminen yhden ihmisen varassa on ollut aika haastavaa. Onneksi seuran aikuinen-lapsijudo-valmentaja, Netta Ruusunen, on ollut apuna tarvittaessa.

Seurassa on ollut aina mahdollista harrastaa, varallisuudesta ja taustasta riippumatta. Mutta nyt kerhoista saaduista tuloista on varattu rahaa tukeen, jota voi hakea sosiaalisin ja terveydellisin perustein. Tämä madaltaa liikkumisen kynnystä ja mahdollistaa osallistumisen yhä useammalle. Haluammekin kannustaa jokaista liikkumaan ja urheilemaan elämäntilanteesta riippumatta.

Mikä Lasten Liike?

Lasten Liike on koko liikuntayhteisön yhteinen ponnistus lasten ja nuorten liikuntakerhotoiminnan lisäämiseksi. Toimintaa toteutetaan paikallisesti liikunnan aluejärjestön, kuntien, koulujen, urheiluseurojen ja yhdistysten yhteistyöllä koulupäivän yhteydessä.

Miten mukaan Lasten Liikkeeseen?

Lasten Liike tarjoaa liikuntakerhotoiminnan järjestäjälle valmiin alustan laadukkaan kerhotoiminnan järjestämiseksi. Järjestäjä saa käyttöönsä ilmaiseksi suuren kerhojärjestämisen materiaalipankin, vakuutuksen jokaiselle kerholaiselle, Suomisport kerhotyökalun, koulutuksen lasten liikunnan ohjaamiseen sekä laajan yhteistyöverkoston. Lisäksi järjestäjä voi hakea starttirahaa kerholle toiminnan aloittamiseen. Lukuvuoden 2019-2020 Lasten Liike -tuen hakuaika päättyy 31.3.2019. Tuen suuruus tulevana vuonna on 500 €/ kerho.

Lue lisää Lasten Liike-kerhotoiminnasta Olympiakomitean sivuilta täältä.

 

Kirjoittaja

Anne Kirstinä