Judoa monipuolisesti – kataa unohtamatta

Judoa voidaan harjoitella monin tavoin. Harjoittelutavoista tärkeimmät ovat Jigoro Kanon, judon kehittäjän, mukaan kata ja randori. Molemmat tukevat toinen toisiaan. Myös tandoku-renshu, uchikomi, yakusoku-keiko ja kagari-keiko ovat monipuolisia harjoittelumuotoja. Judotaidon kehittyminen edellyttää mielestäni kaikkien harjoitusmuotojen monipuolista hyödyntämistä. Aloitetaan kuitenkin niistä perusasioista, joita pitäisi harjoitella jokaisessa harjoituksessa jossain muodossa.

 
8.12.2021

Judon kihon – Judon perusteet

Pidän tärkeänä judon kihonia, eli perusasioita. Asennon merkitys niin tekniikan tekemiseen kuin pystyssä pysymiseen ovat lähtökohtaisesti yksi judon peruspilareista. Kun asento on kunnossa, voimme hyödyntää koko kehon voimaa ja samalla vältämme virheasentoja tekniikoita tehdessä. Shintai, liikkuminen on luonnollinen jatko asennolle. Jos pystymme liikkumaan vaivattomasti hyvässä asennossa, on tekniikoiden tekeminen luonnollista kehollemme. Kun liikkuminen on kunnossa, tai sabakin tekeminen eri tekniikoissa on myös helppoa.

Heittojen kannalta yksi oleellisimmista asioista on horjutus, eli kuzushi. Tätä varten tarvitaan napakka, mutta kevyt ote, kumikata. Kuzushin ollessa kunnossa pienempi ihminen voi heittää myös isomman vastustajan aika kevyesti. Kuzushin harjoitteluun ja tutkimiseen kannattaa siis panostaa. Kun asento ja liikkuminen ovat kunnossa, saa kuzushin taakse koko kehon voiman pelkän käsivoiman sijaan. Jos esimerkiksi heittotekniikka tuntuu raskaalta ja se ei lähde terävästi, hyvin usein syynä on kuzushin puute. Heiton vääntäminen voimalla loppuun asti on turhaa, ja pikemminkin pitäisi tutkia, miten kyseisessä heitossa kuzushi oikein pitäisi mennä. Näin vältytään myös loukkaantumisilta, kun saadaan heitto menemään luonnollista liikerataa pitkin ilman turhia vääntöjä.

Kata judossa – judon riai

Kata tarkoittaa sananmukaisesti ”muotoa”. Se on ennaltamäärätty liikesarja, joka tehdään judossa useimmiten parin kanssa. Katan avulla on vuosisatojen ajan siirretty kamppailun periaatteita ja tekniikoita sukupolvelta toiselle. Ne ovat ikään kuin informaatiopaketteja, joiden avulla voidaan harjoitella tekniikoita. Judossa kata on judon kielioppia, ja randori kirjoittamista. Kisakombinaatiotkin ovat ”kataharjoittelua”, vaikkei niistä kata- nimeä käytetäkkään. Katan avulla voidaan harjoitella myös tekniikoita, jotka olisivat muuten vaarallisia tehdä kisatilanteessa. Hyvä esimerkki tästä on Kodokan goshin jutsussa esiintyvä kote-gaeshi, rannelukko. Judon katojen avulla on kuitenkin mahdollista harjoitella myös itsepuolustuksellista puolta judosta ja siihen liittyviä periaatteita. Nykypäivänä itsepuolustustilanteessa tuskin tulee tarvetta puolustautua miekan käyttäjää vastaan, mutta pointtina onkin harjoitella fyysistä ja henkistä suhtautumista tilanteeseen, jossa vastustajalla onkin kättä pidempää mukana. Judo on urheilun lisäksi myös budo-laji, joten myös tämä puoli olisi tärkeä olla osana harjoittelua- ainakin judokoilla, jotka eivät ole kiinnostuneita shiai-kilpailemisesta. Katassa voi myös kilpailla.

Judo riai tarkoittaa judon periaatteita. Punaisena lankana läpi judon kulkee ajatus maksimaalisen voiman periaatteesta, Seiryoku Zenyosta. Samoin joustamisen periaate on vahvasti läsnä, japaniksi Ju no ri. Nage no kata ja Katame no kata muodostavat yhdessä Randori no katan. Kuten nimestä voi päätellä, sen avulla harjoitellaan randorin dynamiikkaa ja periaatteita, sekä uken hallintaa. Sen ei ole siis tarkoitus olla vain ”teatraalista kävelyä”, kuten olen valitettavan monesti kuullut siitä puhuttavan. Katan harjoittelu voi olla mukana judon arkiharjoituksissa, ja sen avulla voidaan opetella torin ja uken dynamiikkaa, mitä tapahtuu randorissa. Kataa voi ja kannattaa harjoitella tekniikka kerrallaan.

Kime no kata ja Kodokan goshin jutsu ovat taas itsepuolustuskatoja. Ne ovat hieman ”erilaista” judoa, sisältäen lyöntejä, potkuja ja rannelukotuksia. Budollisesta näkökulmasta katsottuna on kuitenkin hyvä, että judokakin osaa perusmekaniikat lyönnistä ja potkusta, ja ennen kaikkea osaa torjua niitä. Lisäksi atemi- tekniikat ovat kuuluneet judon tekniikoihin, tästä on olemassa kuvamateriaaliakin 1900-luvun alun puolelta.

Kata on siis luonnollinen osa judon harjoittelua, eikä sen kummempaa mystiikkaa. Jos minulta kysytään, en jaksa uskoa, että japanilaiset olisivat vuosisatojen ajan siirtäneet koryu-jujutsun oppejaan sukupolvelta toiselle sellaisin keinoin, joka ei todellisuudessa toimi. On kuitenkin totta, että kata tarvitsee aina rinnalleen randorin judossa. Näin judoka pääsee soveltamaan katassa oppimiaan periaatteita käytännössä randorissa.

Suomen Judoliiton katakomission puheenjohtaja Jorma Paasi kertoi, että myös IJF pyrkii tuomaan kataa lähemmäs arkijudoa kahdella hankkeella. Ensimmäiseksi on julkaistu yhdessä Kodokanin kanssa kehitetty lasten ja nuorten kata; Kodomo-no-kata. Tässä katassa käydään läpi judon perusasioita ja se toimii hyvänä harjoitteluna judokan aluille. Edelleen IJF on kertonut uudesta opetuspaketista, jossa Nage no katan yhdeksän ensimmäistä tekniikkaa opetetaan aivan uudella tavalla. Tämä opetuspaketti julkaistaan ensi vuonna.

Randori- riain soveltamista

Randori kuuluu judokan jokapäiväiseen harjoitteluun. Sitä pitäisi ottaa jokaisessa harjoituksessa, ja erikokoisten ihmisten kanssa. Randori ei kuitenkaan ole shiaita, vaan sen tärkein tavoite on oppiminen. Mielestäni randori on tehokkainta silloin, kun tapahtuu paljon heittoja tai kamppailutilanteita, riippumatta siitä kumpi osapuoli on lentäjän roolissa. Sen sijaan käsillä jäpittäminen ja takapuoli pitkällä matsaaminen ei anna hirveästi oppimismahdollisuuksia. Luonnollisesti itseään heikommalle parille annetaan tasoitusta ja jopa heittopaikkoja, jotta tämä pääsee oppimaan, ja itseä vahvemman kanssa yritetään sitten täysin voimin saada kaveri tatamiin.

Lopuksi

Pidän henkilökohtaisesti judoa erittäin monipuolisena ja kokonaisvaltaisena lajina niin fyysisesti kuin henkisesti, ja kunnioitan suuresti kilpajudokoita. Haluan kuitenkin tuoda esiin myös toisenlaista judokan polkua ja lajin budollisia puolia. Edesmenneiden judo-opettajien ja -mestareiden opit pitää siirtää myös seuraavalle judosukupolvelle. Judo on yhdelle huippu-urheilua, toiselle täyttä budoa. Suunnataan katse tulevaisuuteen, mutta ei unohdeta perinteitä ja juuria.

 

Kata on riaita, randori riain soveltamista.

 

Kirjoittaja: Teemu Puumalainen (Lieksan Jigoku)

Kuvat: Marko Pyykkö ja Ella Palviainen