Samalla tatamilla

”Samalla tatamilla – soveltavaa judoa jo 30 vuotta” kertoo yksissä kansissa suomalaisen sovelletun judon historian 1990-luvulta 2020-luvulle asti. Manta Kokkosen kirjoittama kirja on samalla ensimmäinen suomalainen sovelletun lajin historiikki.

 
18.12.2020

Vammaisurheilun yhdistäminen lajiliittojen alle alkoi Suomessa opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana 2000-luvun alussa. Integraatio jatkuu edelleen ja prosessi on liitoissa hyvin eri vaiheissa. Suomessa on muutamia lajeja, joissa vammaisurheilu otettiin lajiliiton ja seurojen toimintaan jo ennen OKM:n tukemaa integraatiota. Yksi näistä lajeista on Judo. ”Samalla tatamilla – soveltavaa judoa jo 30 vuotta” kertoo yksissä kansissa suomalaisen sovelletun judon historian 1990-luvulta 2020-luvulle asti. Kirja on samalla ensimmäinen suomalainen sovelletun lajin historiikki.

Sovelletun judon ensimmäiset askeleet otettiin vuonna 1989. Toiminnan isä oli judoka Reino ”Fagu” Fagerlund, joka innostui Jyväskylän yliopistossa opiskellessaan tutkimaan judoa kuntoutusmuotona kehitysvammaisille. Kansainvälistä tutkimusta oli, mutta sen haasteena olivat pienet otokset, joiden vuoksi tutkimukset eivät olleet tieteellisesti luotettavia. Fagerlund otti yhteyttä pieksämäkeläiseen Judoseura Pikadoniin, jossa vaikutti kirjan kirjoittaja, sovelletun judon äiti ja monitoiminainen, Marita Kokkonen.

Kirjan painopiste on sovelletussa judossa, mutta lisäksi luvuissa käsitellään vammaisurheilun historiaa Suomessa ja sovelletun judon kehitystä kansainvälisesti. Teemat ovat kokonaisuuden kannalta olennaisina, ja kirja toimii samalla ummikolle johdatuksena judon maailmaan. Historiikin sydämenä voi pitää urheilijoiden, valmentajien, tuomareiden ja seura-aktiivien tarinoita vuosien aikoina sattuneista onnistumista, haasteista ja kommelluksista. Ennakkoluuloja on kohdattu, mutta niistä on päästy yli ammattimaisella valmennuksella, yhteistyöllä ja aidoilla kohtaamisilla.

Toiminnan kehittymisen ja isojen harrastajamäärien kannalta tärkeässä asemassa on ollut seurojen ja Judoliiton yhteistyö. Suomessa harrastaja on päässyt suoraan liiton jäsenseuraan, eikä hänen ole tarvinnut hakeutua judoon vammaisurheilujärjestön tai vammaisjärjestöjen kautta. Tämä ei ole vieläkään kaikissa lajeissa itsestäänselvyys. 2020-luvun alussa Judoliitossa on runsaat 120 seuraa, joista jopa 45 prosentilla on kokemusta ja valmiuksia ottaa mukaan myös sovelletun judon piiriin kuuluvia harrastajia.

Kirjasta välittyi elämäniloinen, asiaan omistautunut ja innostunut tunnelma. Teos on kirjoitettu rakkaudesta lajiin. Marita Kokkosen kirjan julkistamistilaisuudessa lausumin sanoin ”yhteinen into, tahto ja usko ovat onnistumisen edellytykset”. Tätä henkeä on judokoilla, Judoliiton työntekijöillä, ja seuroissa toimivilla selvästi riittänyt. Samalla tatamilla -kirjassa jaetaan paljon hyviä käytäntöjä lajin soveltamiseen. Teos tarjoaa oivallisia lähtökohtia eri lajiliittojen toimintaan.

Vilja Sipilä, LiTM
Liikuntatieteiden erityisasiantuntija Liikuntatieteellinen Seura ry

Marita Kokkonen: Samalla tatamilla. Sovellettua judoa 30 vuotta.
Julkaisija Suomen Judoliitto oy (kirjan tilaus www.judoliitto.fi) Edita Prima Oy, 2019. Sivuja 152.
Kirjaa voi tilata Suomen Judoliitosta:
https://www.judoliitto.fi/judoliitto/tuotteet/samalla-tatamilla-sovellettua-judoa-suomessa-30-vuotta-kirja/

Arvostelu on alun perin julkaistu Liikunta & Tiede -lehti 2/2020-lehdessä.

 

Kirjoittaja

Vilja Sipilä