Kodokanin tekniikkalista elää ja muuttuu vuosien varrella

Vuosien saatossa heittotekniikoissa ollut paljon muutoksia, erityisesti judon tultua olympialajiksi ja eri maiden tuodessa omia kehitystuloksiaan kilpailutekniikoiksi. Myös kilpailusääntöjen muutokset ovat osaltaan muuttaneet judon muotoa ja tekniikkaluetteloa.

 
29.8.2017

Alla olevassa taulukossa  luodaan yhteenvedonomainen katsaus virallisten heittotekniikoiden luetteloon ja miten se on aikojen kuluessa muuttunut. Kodokan, Kansainvälinen Judoliitto (IJF) ja Suomen Judoliitto noudattavat tätä heittoluetteloa ja siihen perustuvat nykyiset vyökoevaatimuksetkin.

Vuosien saatossa heittotekniikoiden luettelossa on ollut paljon muutoksia, erityisesti judon tultua olympialajiksi ja eri maiden tuodessa omia kehitystuloksiaan kilpailutekniikoiksi – ajatellaanpa vaikka itäblokin maiden nostotekniikoita tai vapaapainin kaltaisia kähmyjä.

Vastaavasti judon kilpailusääntöjä on muutettu moneen kertaan esimerkiksi kieltämällä vaarallisia tai loukkaantumisia paljon aiheuttaneita tekniikoita (mm. Kawazu-gake). Viimeisimpänä isona uudistuksena oli kieltää vyön alapuolisia otteita käyttävät heittotekniikat.

Lisäksi mustavöisen judokan edellytetään tuntevan monia historiallisia judoheittoja, joita ei juurikaan kilpailuissa näe, esimerkkinä virallinen tekniikka Obi-otoshi. Ja toisaalta virallisen listan ulkopuolelta on syytä tuntea esimerkiksi Eri-seoi-nage, Ude-gaeshi ja Te-guruma.

Sekaannusta aiheuttaa myös se, että virallisten tekniikoiden joukossa on kilpailuissa kiellettyjä tekniikoita.

Ohessa Lasse Katajavuoren laatima taulukko tekniikoista.

Tiedostot