Vyökoekomissio päivitti graduointisääntöjä

Mikä se vyökoekomissio oikein on, keitä siihen kuuluu ja mitä se tekee? Syyskuun alussa tulivat voimaan päivitetyt graduointisäännöt. Niiden päivityksessä ei ole kyse mistään mullistuksesta, mutta vyökoekomission mukaan ne ovat aiempaa selkeämmät ja luettavammat sekä selkeä askel eteenpäin vyökokeiden kehittämisessä. Tässä jutussa kerrotaan uudistetuista säännöistä ja esitellään vyökoekomission jäsenet.

 
25.11.2020

Vyökoekomission toimintaa ohjaavat kaksi dokumenttia, joista toinen on vyökoejärjestelmäsäännöt ja toinen varsinaiset graduointisäännöt. Vyökomission päätehtävät ovat lyhyesti seuraavat:

Vyökoejärjestelmän ylläpitäminen
Dan-hakemusten käsittely
Dan-koetilaisuuksien järjestäminen
Graduointikoulutukset (yhdessä Judoliiton kanssa)

Näihin liittyen vyökoekomission vastuulla on

Graduointisääntöjen kehittäminen
Graduointitilaisuuksien kehittäminen
Graduointikoulutuksien kehittäminen

Kaikkien tehtävien taustalla suurena ajatuksena on suomalaisten mustien vöiden judotaitojen kehittyminen dan-asteiden mukaisesti ja vastaavasti dan-asteiden kehittyminen judotaitojen mukaisesti. Tähän liittyen vyökoekomissiolla on käynnissä työ, jossa määritellään, mitä asioita kysytään ja vaaditaan milläkin vyöasteella 4. daniin asti. Nämä määrittelyt tullaan myös julkistamaan, kun ne saadaan talven aikana valmiiksi. 5.danista eteenpäin on selvää, että dan-ehdokkaalta vaaditaan laajaa ja korkeaa tieto- ja taitotasoa, joka pystytään myös todentamaan vyökokeessa.

Päivitys sääntöihin 2020

Päivitetyt säännöt ovat pieni askel eteenpäin aiemmasta.

Vyökoekomissiolle tulee edelleen jonkin verta hakemuksia, jotka joudutaan hylkäämään sen takia, että hakija ei täytä ehtoja. Esimerkkinä väärinymmärryksestä: minimajat on tarkoitettu kilpailuissa menestyville judokoille, riippumatta siitä mitä se kenellekin tarkoittaa ja miten lasketaan harjoitteluaktiivisuuden perusteella. Tämä toistetaan nyt useammassa paikassa, varmuuden vuoksi. Myös judokoiden luokitteluun menestyksen mukaan on tehty tarkentavia määrittelyjä.

Sääntöihin on myös lisätty ja tarkennettu asioita, jotka ovat jo muodostuneet käytännöiksi. Näitä aukkoja löytyy varmasti jatkossakin, mutta vyökoekomissio pyrkii aina laatimaan ensin oman toimintasääntönsä ja päivittämään sitten varsinaiset säännöt muutaman vuoden välein. Sääntöihin on esimerkiksi lisätty pykälät ulkomaisten vyöarvojen hyväksymisestä ja vyöarvojen perumisesta.

Joitakin asioita, kuten vyökokeeseen hakeminen ja graduointikoulutukset, on päivitetty vastaamaan nykyisiä toimintatapoja. Säännöistä on myös jätetty pois asiat, jotka kuvaavat toteutustapaa eivätkä siten oikeastaan sääntöihin kuulukaan.

Nostoja säännöistä

Vyökoekomission kokemuksen mukaan edustusurheilijoiden vyökoevaatimukset ja heille erikseen tarjottu graduointitilaisuus joululeirin yhteydessä mahdollistaa myös edustusurheilijoiden etenemisen vyöarvoissa. Tästähän on viime vuosien ajalta jo hyviä esimerkkejäkin. Jos on hyvä judossa, osaa suorittaa kyllä vyökokeetkin mallikkaasti, eikä teknisesti taitavan judokan tarvitsema harjoittelumäärä vyökokeeseen ole kovinkaan suuri. Vyökoekomissio muistuttaa mielellään, että aina on vaihtoehtona hankkia arvokisamitali.

Jonkin verran vaivaa on nyt nähty sen eteen, että tieto- ja taitotason kehittymisen vaatimukset dan-arvojen noustessa näkyisivät säännöissä. Jatkossa yhä selkeämmin pätee sääntö: ei kehitystä, ei korkeampaa vyötä. Ehkä sen verran historiaa voi muistella, että vielä 80-luvulla 3. ja 4. dan edustivat maamme korkeimpia vyöarvoja.

Ilman vyökokeita myönnettävien batsugun-korotusten osalta on pyritty tekemään selväksi, että niitä jaetaan vain ”erityisen painavista syistä”. Pääsääntönä on se, että 6. daniin asti vyön korotukset suoritetaan valtakunnallisissa vyökokeissa. Vyökoekomission tehtävänä, tässäkin, on pyrkiä oikeudenmukaiseen ja tasapuoliseen kohteluun graduointisääntöjen ohjaamalla tavalla.

Erityisiä toivomuksia vyökokeeseen tuleville

Kun valmistaudutte vyökokeeseen, valmistelkaa vaadittu uusi kata huolellisesti. Pyrkikää hankkimaan avuksi joku, jolle on muutakin oppia kertynyt kuin mitä youtube tarjoaa. Katavaliokunta tarjoaa apuaan mahdollisuuksiensa mukaan. Ja valmistelkaa myös nage-no-kata esityskuntoon. Kaikkien danien pitää tarvittaessa pystyä opettamaan ja korjaamaan nuorempien judokoiden nage-no-kataa, ja se kyky tarkastetaan vyökokeessa.

Tokui-wazan eli lempitekniikkanne joudutte esittämään vyökokeen tasosta riippumatta. Valmistelkaa sekin hyvin ja monipuolisesti niin eri tilanteita kuin vastustajia varten. Varautukaa myös opettamaan lempitekniikkanne.

Mitä ylempi dan-arvo, sitä laajemmin ja monipuolisemmin pitää pystyä esittämään erilaisten vastustajien kanssa ottelemista, otetaistelumalleja, harjoitteita ja harjoituspolkuja sekä muuta hyvän judo-opettajan osaamiseen kuuluvaa.

Toivomuksia seuroille ja graduointioikeuksien haltijoille

Arvon graduoijat, pitäkää huolta graduointioikeuksienne päivittämisestä. Vyökoekomissiolla ja Judoliiton toimistolla ei ole resursseja paimentaa teitä muuten kuin kerran vuodessa vuosi-ilmoituksen yhteydessä, kun ilmoitettujen seuragraduoijien kelpoisuus tarkastetaan.

Graduointioikeuksia voi edelleen päivittää graduointikoulutuksessa, Judoliiton virallisissa nage-no-kata-koulutuksissa ja seuravalmentajien tekniikkakoulutuksissa, mutta varsinaisessa graduointikoulutuksessa on käytävä 9. vuoden välein. Jatkossa graduointikoulutuksia pyritään järjestämään siten, että osa koulutustilaisuuksista lähtee liikkeelle perusteista ja osa on kertauskurssi jo aiemmin graduointikoulutuksen suorittaneille.

Yleisenä neuvona kaikille tuleville dan-kokelaille: pyrkikää edistämään osaamistanne ja hakemaan uutta, sillä judo kehittyy jatkuvasti ja niin kehittyvät myös osaamisvaatimukset vyökokeissa. Niin Judoliiton tekniikkakoulutukset kuin erilaiset leirit tarjoavat mahdollisuuksia teknisen osaamisen kehittämiseen. Ja voi olla, että naapuriseurassa jo osataan jotakin muuta kuin mitä omassa seurassa. Jimmy Pedro, Travis Stevensin valmentaja, kertoo haastatteluvideossaan valmentajastaan, eli isästään Big Jim Pedrosta, että parasta mitä valmentajaisä teki oli se, että hän lähetti Jimmyn muualle, paitsi kovettumaan myös oppimaan asioita, joita ei kotisalilla osattu.

Vyökoekomission kokoonpano

Vyökoekomission jäsenet valitsee judoliiton hallitus siten, että vuosittain valitaan kaksi jäsentä kolme vuotta kestävälle toimikaudelle. Vyökoekomission muodostavat tällä hetkellä kuusi jäsentä. Kokoonpanossa pyritään pitämään jonkinlainen alueellinen edustus.

Jaakko Saari, 7. dan, varapuheenjohtaja Jyväskylästä. Maajoukkueurheilija 1970 ja -80 luvulla, moninkertainen Suomen ja Pohjoismaiden mestari, joitain mitaleja isommista kv-turnauksista, maajoukkuevalmentaja 1980-luvun puolivälistä lähtien, entinen päävalmentaja, entinen liiton hallituksen jäsen (valmennusvaliokunnan pj), nykyisin Jigotain pääopettaja, dan-kollegion hallituksen jäsen. 

Kari Neuvonen, 6. dan, sihteeri Savonlinnasta. Kansallisen tason kilpailija 70-luvulla. Tuomarivaliokunnan jäsen ja puheenjohtaja 1980- 2000 luvulla, KV. -tuomari 1990-, vyökoekomission jäsen 2017-

Juho Nikkola, 4. dan, puheenjohtaja Helsingistä. Aikuisten SM-mitalisti ja PM-mitalisti 90-luvun alusta. Sen jälkeen FinnDain valmennuspäällikkö ja pääopettaja, seuragraduoija vuodesta 1997.

Mika Haapalainen, 4. dan, koulutusvastaava Oulusta. SM-mitalisti nuorissa ja aikuisissa. Aktiivinen veteraanikilpailija. Oulun judokerhon tekniikkavalmentaja ja seuragraduoija, dan-kollegion hallituksen jäsen.

Maarit Kallio, 4. dan, vyökoehakemukset ja diplomit, Helsinki. Kuusinkertainen SM-voittaja, Minskin A-kisan voittaja, Sydneyn olympiaedustaja, kansallinen A-tuomari, Etelä-Suomen judo ry:n perustajajäsen, judon treenaaja FinnDailla.

Peter Sandell, 4. dan, vyökoevastaava Turusta. Aikuisten SM- ja PM-mitalisti 80- ja 90-luvuilla. Pistesijat nuorten EM ja opiskelijoiden MM kisoista sekä veteraanien MM kisoista. Turun judoseuran päävalmentaja. Seuragraduoija vuodesta 1988. Kamppailulajien yhteisen kurinpitovaliokunnan varapuheenjohtaja.

PS Koronakauden ensimmäinen valtakunnallinen graduointitilaisuus ja sen ohessa graduointikoulutus pidettiin 26.9.2020 Turussa. Isäntäseura, Turun Judoseura, organisoi ansiokkaasti tilat ja aikataulut siten, että vyökoe ja koulutus pystyttiin pitämään hyviä etäisyyksiä ja protokollia noudattaen. Kiitos tästä isännille!

 

Kirjoittaja

Juho Nikkola