Eetu Laamanen näytti mallia kokonaisuuden rakentamisesta

Seuravalmentajien tekniikkakoulutus tarjosi hyvät kokonaisuudet otteen harjoittamisesta ja mattohyökkäyksien muuntelusta.

 
 
8.4.2022

Nuorten olympiavalmentaja Eetu Laamanen näytti Judoliiton Seuravalmentajien tekniikkakoulutuksessa 27.-28.3.2022 Urhea-hallissa mallia siitä, miten opettaa toimivaa tekniikkakokonaisuutta ja ehjää judoymmärrystä. Osallistujina koulutuksessa on 30 seuravalmentajaa ympäri Suomea. Urhea-halli toimii Judon huippu-urheilun valtakunnallisena valmennus- ja osaamiskeskuksena. Koulutus alkoi Urhean toiminnan ja sen tilojen esittelyllä, jonka piti Mika Saari. Esittelykierros päättyi judon valmennusryhmän harjoituksen seuraamiseen, minkä jälkeen alkoi harjoittelu Laamasen johdolla.

Laamasen mukaan kehittyvän kilpajudokan on tärkeää ymmärtää migi- ja hidari-vastustajan ero suhteessa omaan judoon – sekä tietenkin tunnistaa, kumman puolen asennossa itse haluaa otella. Puolten sattumanvarainen sekoittaminen haittaa omien vahvuuksien kehittämistä.

Ensimmäisenä päivänä paneuduttiin otteen rakentamiseen ensin kenka-yotsu-tilanteesta, jossa vastakkain ovat eri puolen ottelijat (toinen migi, toinen hidari), sitten ai-yotsu-tilanteesta (molemmat migi- tai molemmat hidariottelijoita).

Harjoitteet etenivät yksinkertaisista otetarkkuutta ja nopeutta kehittävistä tarttumisharjoituksista siirtoihin, joiden avulla oma kahden käden ote saadaan valmiiksi ennen vastustajaa ja päästään valmiiksi heittoon. Selväähän on, että mahdollisuus heittämiseen kasvaa huomattavasti, kun itsellä on ote kiinni ja tasapaino tallessa mutta ukella ei ole.

Samoja tilanteita Laamanen harjoittaa nuorilla, joita hän valmentaa päivittäin Urhean valmennuskeskuksessa sekä alle 18-vuotiaiden maajoukkueleireillä. Tällaista osaamista hän sanoo itse kaivanneensa enemmän omalla judokan polullaan.

Toisena päivänä harjoiteltiin samanlaisella järjestelmällisyydellä mattohyökkäyksiä. Ensimmäisessä harjoituksessa lähdettiin uken kilpikonna-asennosta  muunnellen saman hyökkäyksen etenemistä uken puolustuksen mukaan. Viimeisenä etappina myös jalka pitää osata irrottaa vaihtoehtoisilla tavoilla uken puolustuksesta riippuen.

Toisessa harjoituksessa hyökättiin selällään puolustavan uken jalkojen ohittamista – tai jos uke on viisas, paremminkin istuallaan puolustavan uken.  Lopuksi lähdettiin hyökkäykseen altapäin. Kaikkiin näihin tilanteisiin judoka tarvitsee työkaluja.

Koulutuksen sisältämistä harjoituksista on mahdollista omaksua seuraharjoituksiin järjestelmällisen jatkumon muodostavat tekniikkaosiot pitkäksi aikaa. Ellei halua lainata omaan opetukseen suoraan Eetun klassisia ja tosielämässä toimiviksi testattuja tekniikoita, oppia kannattaa ottaa vähintään opetuksen selkeydestä ja systemaattisuudesta.

Laamanen aloitti 1990-luvulla Kiteen Kipponin muksujudossa ja lähti Tampereelle urheilulukioon vuonna 2004, voitti mitaleita Euroopan cupin kilpailuissa ja otteli maajoukkueessa myös EM- ja MM-kisoissa.

Vuonna 2016 hän muutti Pariisiin harjoittelemaan ja suoritti aluksi myös ranskalaisen judo-ohjaajan tutkinnon, jota ilman judoharjoituksia ei saa ohjata missään ranskalaisessa judoseurassa. Viime syksynä hän palasi Suomeen valmentajaksi.

Yksi olennainen asia judouran jatkumisessa on Laamasen mielestä ilon säilyminen. Vetäjän hyväntuulisuus ja leppoisa myönteisyys auttoi koulutuksessakin asian perillemenoa. Hänellä oli tarjota konkarillekin tukku uusia lämmittelyleikkejä. Ne sisälsivät vahvoja pedagogisia pointteja ja tarjosivat samalla hupia, hauskuutta ja kontaktia kaikkien osallistujien kesken. Se on tatamilla tärkeää iästä ja vyön väristä riippumatta.

Koulutuksesta tehdyt opetusvideot löytyvät Judolehden Youtube-kanavalta.

Videot kuvasi Valtteri Olin ja editoi Katri Forssell.