Heikki Lähteenkorva esittelee kehittämiään vastaheittoja

Heikki Lähteenkorva ukenaan Arttu Laitinen esittelee kolme eri vastaheittotekniikkaa 15 heiton sarjasta. Video on kuvattu Lähteenkorvan 6. danin graduointitilaisuudesta.

 
 
3.10.2017

Vastaheittojen harjoittelu on jaettu kolmeen tuttuun osioon:

1. Hyökkäys uken ensimmäiseen askeleeseen
2. Hyökkäys uken toiseen askeleeseen tai kontaktiin
3. Hyökkäys uken palautumiseen.

Tekniikat tehdään aina liikkeestä, eri askelista, eri otteista ja eri hämäyksistä. Sarjan voi tehdä katana, tai kilpailijat voivat tehdä siitä itselleen vastaheittojen harjoittelumuodon. Mikäli molemmat tekevät kaikki osiot, joita on 15 eri tekniikkaa, harjoituksesta tulee monipuolinen. Kukin voi miettiä itselleen sopivia heittoja ja vastaheittoja.

Varsinkin kilpailuiden yleisimpiin heittoihin kannattaa vastaheittoja harjoitella, jottei lennä ensimmäisessä matsissa. Silloin kun vastaheitto lähtee kuin itsestään vartaloiden liikeratoina ja kädet toimivat liikesuunnan ohjaajina, ollaan oikealla tiellä. Väkisin käsillä tehty heitto ei onnistu, ja myös uken pitää tehdä liikkeestä täysillä yrityksensä.

Videon ensimmäinen vastaheitto tapahtuu tulevaan migiotteella tehtyyn hidari sasaehin. Siinä torin ouchin jalkaterän (tai kantapään) pitää ehtiä ennen kun uken vasemmalle jalalle tulee liikaa painoa.

Toisena on uken migi ashiguruma, jossa uken hämäysaskel meneekin ensin hidarille ja uken vartalo kääntyy nopeasti sitten migille. Siihen kääntymiseen napautetaan hidari sasae (voi olla myös kosoto tai sumi otoshi).

Kolmantena on uken hyökkäys migi kenkai uchimataan (siis torin vasempaan jalkaan). Se väistetään ennen kuin uken jalka ehtii pyyhkäistä kontaktiin astumalla sivulle poikittain.

Randorissa voidaan harjoitella niin, että vastustaja huijataan tekemään tietty tekniikka ja siihen voi miettiä vastaheittoa. Sen voi tehdä niin, että on ensin puolittain lentävinään, jolloin uke tekee voimalla myös toisen yrityksen, johon vastaheitto sitten tehdään. Nämä tekniikat eivät tietenkään toimi kaikille, mutta siinä se juju onkin, että pitää miettiä mikä vastaheitto sopisi itselle.

‒ Kävi meilläkin Artun kanssa valmistellessamme koetta monta kertaa niin, että minä olin joko myöhässä tai liian aikaisessa, ote väärä tai jalkojen asento pielessä. Silloin heitto ehkä lähti väkisin ja jouduin käyttämään paljon enemmän voimaa, Lähteenkorva kertoo.